Thursday, January 24, 2013

young scientist 650

salam and hye..

otokee... huk3..pasal sponsorship.. seriously geram..kenapala benda simple pun.. ntahlaa... sakit hati betul. orang nak tolong macam plak.. its true sponsorship tu mmg for my group but as well as for our event also.. hmm.. xpelaa kalau lepas ni ada bunyi suara pasal sponsorship dari orang ni malas dah nak jawab apa2. its late.. ok whatever.. now  im waiting for money sponsorship.. huk3.. byk barang2 experiment nak kena beli. goodies lagi.. huhu...

hari ni dapat lagi satu tugas kena handle bahagian makanan plak.. huhu.. now kena cari lagi student2 yang nak buka booth makanan pd festival tu. orang luar pun boleh join.. aihh.. geram nyaa... tp xpe anggap ni pengalaman..

k la bye nak g sidai baju yang basuh tengahari td.. nmpk x betapa busynya saya.. hhaha.. lepas tu esok nak gerak g IPOH,PERAK! hoorayy! yeayhhee <3


love;
teamoHada

Tuesday, January 22, 2013

TRAVEL REVIEW|tawau sabah

Salam and hye my dear...

semalam dapat berita sahabat kite dah nak kahwin. bulan 3 nanti berlangsunglah majlisnya. Alhamdulillah dan tahniah di ucapkan kepadanya.terkejut sekali dan tidak sangka akan berita tergempar itu..heh3..

sebenarnya kwn kite ajk pergi kampung halamannya di tawau.. aigoo.. tiket ke tawau check 129 pergi blk 258. amacam? mahal ke apa? huk3.. riso2.. duit pun dah kering.. ikutkan hati ni.. aihh terlompat-lompat dengan riangnya.. aihh...

bestkan kalo pergi sabah.heh3.. xtaula apa y bestnyer. tp kwn kite kasi tau rumah dia dekat dgn laut. jap bukan ka bulan 3 masih bulan tengkujuh kah?huhuhu...

oh mak ngn ayah kite lagi.. aihh xtaula kasi tak perginyer... ohh dengan duit sewa yang up to 225 pun dah sakit sangat rasanya neh... betul2 lah agen nih buat kite rasa stress meletop meletop..huk3.. tu xtermasuk dengan bil air api lagi... mknn harian.. toiletries... huhu... dan tidak termasuk dengan bayaran naik taxi ke kampus.. huhu kite bukan xnak jln kaki tp kelas pagi jer alih2 lambat jer..huk3..

ehh2,,dah panjang lebar dah kite luas persaan neh.. kite nak pergi sabah!! tolong belanja kita boleh?

image google#pulau semporna


love;
teamoHada

Saturday, January 19, 2013

my little baby paei

paei my sayangs now xberapa sihat. truly sad to him.. asyik menjadi-jadi jer sekarang. dulu dia ok jer kalo nangis pun xde sampai penat(lembik) atau mata samai naik atas(selok). bila my sil and bro bawa dia jumpa doktor semuanya ok. jantung,kepala semua ok. weare truly worry about him. sampai evryone around him would crying when lookim him to be like that.

before this,paei dah jadi macam ni. tapi xlama lepas tu ok.lepas tu jadi balik.  he's still baby and young to through this. he look really tired when crying. and one more thing about my paei. when he start crying we have to stop him. kena pujuk untuk dia berhenti menangis. kena bangun and kena cuba tenangkan dia klo x dia akan jadi macam sesak nafas,penat,mata pun boleh terangkat keatas. can you imagine? lepas tu dia terus tidur.. my paei akan jadi macam ni lebih kurang 5 minute.. setiap minit saat tu bagai kena hiris jer jantung kulit ni.. huhu

i dont know what happen to him, is it he got some trauma? but trauma about what? from what i had learned. trauma can be on pregnancy,during delivery or after they born. but i dont sure what kind of trauma about he had.. we truly pity to him.too sad too worried.

masa first time dia jadi macam ni, dia ada muntah,cirit birit also. then he crying like the world going to end. then repeat and repeated over and over again..huhu.. we still did'nt get the conclusion why this baby behave like this. my bro and sil ada juga pergi jumpa pakar rawatan islam.dan macam lagi.. but still tiada perubahan..

~before~

Photo: Adkkk faizzzz,penat sgguhla,,,,xleh tgk bilo jd lgunimmmm,,penatttt sudahhhh tdrrrr,,,huhuhuhu
                                                                       ~After~        


Dear my friend who read this. do pray for my little paei.. we love him so much. he still young to through all this. hopefully adik paei boleh cepat sembuh and dah xjadi ni lagi..Aamiin..       


teamoHada                                             

Friday, January 18, 2013

sponsorship~festival young scientist 650

salam,hye.. 

harini kita pening sangat. semua dah settle.. cuma festival ni jer lagi. aihh... korang korang tau x mana-mana company yang boleh atau confirm senang bagi sponsorship untuk any event. hmm.. nanti 3 hb feb kami akan adakan satu festival besar dekat uni. hmm quite big. seronok bila kita imagine akan keberhasilan program kita nanti. tapi tula banyak kerja kita nak kena buat kan. bukan mudah untuk kita buat projek yang besar.Apatah lagi kalo dia melibatkan banyak benda.

hmm,, untuk event ni, kami perlukan sponsorship seperti accessories, food,money or any other material yang boleh smooth kan program kami nanti. xsabar nak tunggu haritu. tapi bila fikir2 ohhh banyak benda yang harus dibuat. booth,decorations and also the sponsorship. aiyooo..

untuk booth saya dan any other group member kami akan buat pasal physical science. so nanti kalo korang berminat,especially to teacher parents boleh la check it out always this events. saya akan update dari semasa ke semasa pasal event ni nanti. untuk pengetahuan kalian lagi,terdapat lebih dari 25 booth pada hari tu tidak termasuk dengan booth2 jualan. the event will be full and pack with variety of science areas and activities such as:

-3X ~exhibition
~experiment
~exploration,
Games and exitement activities to be explore through

ohh about TEMA kami pilih JURASIC PARK! rawwRRR! amacam? heee...

So dear my friends who read this please be always follow this event yeayhh.. dan kepada sesiapa yang tahu pasal sponsorship please do let me know.
#science and living things#



teamoHada

A day at the Beach


salam..hyee.. ok harini nak share poem yang cik estila bt,katanya lah.. tp yang pasti tulisan tu saya yang tulis. amacam? heee.. ok poem ni pun adalah satu cara untuk kita tarik perhatian children untuk belajar.samada dari segi reading kah? writing kah? listening kah? or speaking kah? melalui writing, teacher boleh memberi tunjuk ajar dengan meminta mereka menulis berpandukan perasaan mereka, 

 teacher/parents bawa children to any places yang boleh memberi mereka peluang untuk berfikir kearah gratis dan kreatif selain memupuk sikap ingin mengetahui . As example eyh, poem yang dkt bawah ni. beach. teacher or parents can ask them:

-what do you see
 -what do you hear
-what can you touch 
-what can you taste
-what do you smell

from there the children will trying to speak. to share what is on their mind. then the teacher give them paper,pencil. let them try to write also. the simple short poem its enough for young children. not as like this poem eyh. the teacher can give them aspiration, spirits, give them chance to creating their own imagination through writing.


oohh yeayhh, i think that all.. the real poem for children will be update soon ;)
#early literacy#

love;
teamoHada

Thursday, January 17, 2013

Dramatic play yang ohsem-early literacy

yeayhhh.. happy sangat harini. satu lecturer teater gegak gempita dengan hilai tawa kami semua. hee ada jer yang gelak xingat dunia.gelak keluar airmata.gelak tutup mulut hehh3 macam2lah.. but the most important thing we got is THE VALUES.. yes yes yes listen listen listen that was so much awesome moment. sangat happening ever after.. that is how we have been treated to be a teachers for young children.

our group title for the Dramatic play was SHEEP AND THE SHAUN. yes yes yes we did it we did it! cuma kami berlakon dalam bahasa melayu. kami ingat ok jer kalau in malay. ouhh never expected that our lecturer want in English language. but everything were fine. kami boleh teruskan jer.cma mark tu we dont know. hey pray the best for us. moga lecturer lembut hati. hee..before this i hundred percent remember that ok jer kalo nk bt in any language. tamil ka,cina ka,korea ka.. apa2 bhasa pun OK.. huhu... mybe mdm change its back without we realize.

ehsan dr google

how to develop EARLY LITERACY FOR YOUNG CHILDREN. haa melalui dramatic play ni la salah satunya. selain dari tu melalui role play,singing,reading,story telling and lots of activity we can do.children at the age of 4 paling sesuai kita nk hantar ke tadika. sebab masa tulah otak dia tgh berkembang dan menerima segala apa yang dilaluinya dengan mudah. msa tgh dia nk mencuba explore what is around them.

harini sangat exhausted ,tired,hungry. but all those fly away with a laughing that we make. the smile face we create and we love its much.

picture or video will be upload soon~ check it out always ;)



love,
teamoHada

Tuesday, January 15, 2013

Grooming and Etiquette



yeayhhh siap dah essay.. lps midsem pun kena belajar lagi kan.. but its true. what we got today for what we will be for tomorrow. so dont be pressure or stress eyh. be cool and trying the best for today.  bawah neh essay pasal grooming. nak share with uols.. hee.. ok x? erkk, esok i have to be a teacher.. oh God so nervous. xleh tidur. bt essay pun xtenang asyik igt psl esok jer. hopefully everything is well.. oh yeayh.. ALL IS WELL ALL IS WELL. Aamiin ;)

my ESSAY

All of us at some point in our life have admired leaders having a charismatic personality and secretly wished that we had some of that charisma in ourselves. Though charisma or inner charm cannot be acquired superficially, it is still possible to develop a well liked and admired personality through proper grooming. There are other qualities that a make a fulsome personality than sheer physical beauty. This is not to undermine the importance of a beautiful face but it is not everything. The inner charm or personal magnetism is what actually makes someone very special. However when the two are combined the combination is irresistible.

 A good attractive personality is always an advantage in any situation. People are drawn towards magnetic and attractive personalities and want to know all about them. It is exactly the reason why people are crazy about celebrities and devour every bit of news regarding them with interest. The most important trait of good personality is its confidence. This is what I had learned from grooming and etiquette. Self confidence or having confidence in myself can make a huge difference in how people perceive. If I unsure of myself, I will be projecting the same image outside to others as well. So, it is important that I am trying to cultivate confidence in myself and I am sure this can only happen if I really believe that I can be capable of handling in any situation. Self belief and prepared nests are the keys to self confidence.

Next grooming and etiquette affected on how to pay adequate attention to my personal grooming. Be clean and neat all the time. Dress up properly for the occasion. I believe that no one wants to talk to persons who are shabbily dressed. A neat and clean personality always radiates a confident attitude. Someone who takes care of himself can also take care of others. Clothes also should be comfortable but not necessarily fashionable. Every fashion does not suit everyone. I should not be a blind follower and must choose only outfits that i can carry off confidently.

As a conclusion, I believe “The first impression is the last impression”. People take only a few seconds to judge others and in these first few seconds, what they note is the appearance. When I was a fresh and well groomed, it creates a positive impression. Research has shown that good looking people have a 20% advantage over the not so groomed ones. As Dale Carneige in his best seller “ How to win friends and influence People” said “Everyone can spot a fake and it does not help to be one”. Be kind and gentle to people. Sometime, everyone makes a mistake, be forgiving and importantly. Differentiate between the mistake and the one committing mistake. True, it may cause a lot of trouble, but it is not going to end the world. So I should be forgiving and be gentle. Develop my character by inculcating good behavior and discipline in my life. Let the inner charm and faith flow out and embrace others in its magnetic wrap. I am going to charge myself with strong willpower and have full faith in my abilities.


love,
teamoHada

Monday, January 14, 2013

last mid sem exam-imaginary friends

aigoo.. cepat kan masa berlalu. haritu terfikir nak update first day masuk university. first day duduk jauh dr mak ayah. cepat sangat masa ni bila kita pandang ke belakang. tapi bila pandang ke depan banyak lagi ranjau dan panjang lagi masa yang kena tempuh. 1 and  another 1/2 years to go.. xpraktikal praktikum lagi. bila fikir fikir tugas menjadi seorang guru ni x mudah apatah lagi menjadi guru kepada kanak-kanak. nampak jer seronok, kacang tapi ia adalah tanggungjawab besar. makin lama makin faham makin rasa risau. doakan yang terbaik buatku.

exam harini special needs education. xdela senang dan xdela susah. tapi markah besar-besar tulis kena panjang-panjang. banyak yang aku mula faham pasal kanak-kanak special needs ni... im going to update as soon as possible apa yang aku belajar nanti k.. semoga ia dapat membantu ramai orang diluar sana.

ni aku nak share pasal imaginary friends. *to parents,teachers,brothers and sisters

Photo: Dear Parents~ the picture above called as imaginary friends. have u ever since ur children like this? sure yes.. imaginary friends can develop their creativity and higher self-esteem, boost their confidence and continuously helping them practice trough verbal skills BUT if u found that ur children more than 5 YEARS OLD and still have imaginary friends than this is *DANGEROUS!


 have u ever seen ur children like this? sure yes right.. imaginary friends can develop their creativity and higher self-esteem, boost their confidence and continuously helping them practice trough verbal skills BUT if u found that ur children more than 5 YEARS OLD and still have imaginary friends than this is *DANGEROUS!

for more details i will share later soon.. check it out always :D


teamoHada

Thursday, January 10, 2013

setia hujung nyawa-sastera kupu-kupu

haii.. nah lagu sastera kupu kupu. cite ni kan sekarang tengah hot gitu.. hee.. saya suka lagu ni.. ni ne?
Betapa kelam buat aku tak termampu
Di manakah mentari
Yang dahuli disisi

Betapa kejam bila sayapku kau patah
Tubuhku pun melemah
Diriku pun merebah

Sakit ini
Adalah Setia yang tak pernah kau mengerti

Berharap kasih moga engkau mampu memahami
Walaupun bukan sekarang
Bahagia menjelang

Berharap kasih moga engkau mahu untuk bersama
Andai musim pun berubah
Dirimu kan datang

Aku si kupu-kupu
Hinggap di kuntum hatimu
Betapa kelam buat aku tak termampu
Di manakah mentari
Yang dahuli disisi

Betapa kejam bila sayapku kau patah
Tubuhku pun melemah
Diriku pun merebah

Sakit ini
Adalah Setia yang tak pernah kau mengerti

Berharap kasih moga engkau mampu memahami
Walaupun bukan sekarang
Bahagia menjelang

Berharap kasih moga engkau mahu untuk bersama
Andai musim pun berubah
Dirimu kan datang

Aku si kupu-kupu
Hinggap di kuntum hatimu

Lagu: Manusia Puteh (NAR Publishing SDN BHD)
Lirik: Buddhi Hikayat (NAR Publishing SDN BHD)  



Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2012/08/lirik-lagu-sastera-kupu-kupu-mimie-haris.html#ixzz2Ha7qa93A

ENJOY (",")


Betapa kelam buat aku tak termampu
Di manakah mentari
Yang dahuli disisi

Betapa kejam bila sayapku kau patah
Tubuhku pun melemah
Diriku pun merebah

Sakit ini
Adalah Setia yang tak pernah kau mengerti

Berharap kasih moga engkau mampu memahami
Walaupun bukan sekarang
Bahagia menjelang

Berharap kasih moga engkau mahu untuk bersama
Andai musim pun berubah
Dirimu kan datang

Aku si kupu-kupu
Hinggap di kuntum hatimu

Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2013/01/ost-setia-hujung-nyawa-lirik-lagu.html#ixzz2Ha8I0Igg


Dear you:
Berharap kasih moga engkau mampu memahami
Walaupun bukan sekarang
Bahagia menjelang

Berharap kasih moga engkau mahu untuk bersama
Andai musim pun berubah
Dirimu kan datang


teamoHada


Betapa kelam buat aku tak termampu
Di manakah mentari
Yang dahuli disisi

Betapa kejam bila sayapku kau patah
Tubuhku pun melemah
Diriku pun merebah

Sakit ini
Adalah Setia yang tak pernah kau mengerti

Berharap kasih moga engkau mampu memahami
Walaupun bukan sekarang
Bahagia menjelang

Berharap kasih moga engkau mahu untuk bersama
Andai musim pun berubah
Dirimu kan datang

Aku si kupu-kupu
Hinggap di kuntum hatimu
Betapa kelam buat aku tak termampu
Di manakah mentari
Yang dahuli disisi

Betapa kejam bila sayapku kau patah
Tubuhku pun melemah
Diriku pun merebah

Sakit ini
Adalah Setia yang tak pernah kau mengerti

Berharap kasih moga engkau mampu memahami
Walaupun bukan sekarang
Bahagia menjelang

Berharap kasih moga engkau mahu untuk bersama
Andai musim pun berubah
Dirimu kan datang

Aku si kupu-kupu
Hinggap di kuntum hatimu
Betapa kelam buat aku tak termampu
Di manakah mentari
Yang dahuli disisi

Betapa kejam bila sayapku kau patah
Tubuhku pun melemah
Diriku pun merebah

Sakit ini
Adalah Setia yang tak pernah kau mengerti

Berharap kasih moga engkau mampu memahami
Walaupun bukan sekarang
Bahagia menjelang

Berharap kasih moga engkau mahu untuk bersama
Andai musim pun berubah
Dirimu kan datang

Aku si kupu-kupu
Hinggap di kuntum hatimu
Betapa kelam buat aku tak termampu
Di manakah mentari
Yang dahuli disisi

Betapa kejam bila sayapku kau patah
Tubuhku pun melemah
Diriku pun merebah

Sakit ini
Adalah Setia yang tak pernah kau mengerti

Berharap kasih moga engkau mampu memahami
Walaupun bukan sekarang
Bahagia menjelang

Berharap kasih moga engkau mahu untuk bersama
Andai musim pun berubah
Dirimu kan datang

Aku si kupu-kupu
Hinggap di kuntum hatimu

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2012/08/lirik-lagu-sastera-kupu-kupu-mimie-haris.html#ixzz2Ha7QN9IJ

jangan kau ambil mereka sebelum ku

oh Allah.. kau pulihkan lah keadaan cuaca Allah.. jerebu makin menjadi jadi.. pedih mataku.. bangun dari tidur terasa kering tekak ku.. oh Allah maafkan kesilapanku.. meniggalkan solat sesuka hatiku. aku masih lemah.. oh Allah aku mohon kepada mu yang maha pengasih lagi maa penyayang jangan kau ambil nyawaku dalam keadaan yang hina melainkan beriman kepadamu o'Allah.

o'Allah setiap kali tidurku wajah2 yang ku sayang akan muncul dalam mimpiku beberapa hari ini.wajah arwah guruku jua hadir. wajah rakan baikkku jua.. wajah adik beradikku.. siapalah aku menghalang takdirmu. ampuni aku atas setiap kesalahanku.. terhadapmu, terhadap ibu bapaku, keluargaku,guru-guruku dan sahabat-sahabtku.. aku amat lemah..

o'Allah jadikanlah aku insan yang sentiasa inginkan keredhaanmu..jagakanlah setiap kesayanganku Allah.. jangan kau pailingkan mereka darimu.. o'Allah jika perasaan rindu itu hadir buat kesayangan-kesayanganku hadirkanlah jua perasaan rinduku padamu pada rasul-rasul ku melbihi rinduku pada cinta-cinta hatiku.

o'Allah maafkan hambamu yang lalai. redhakanlah aku. permudahkan lah jalanku. sampaikanlah ramdhan kali ini padaku Allah.. ampuni aku.. kuatkan hatiku.. hanya untukmu..


o'Allah jangan kau ambil mereka sebelumku.. sebelum aku menjadi anak yang benar benar solehah untuk mereka. o'Allah ampuni aku.. dan andai ajalku datang kau lembutkan lah lidahku. berikan ku kelancaran dalam meyebut kalimah syahadahmu.. Aamiin.. insyaallah

\




love;
teamoHada





zhu ni shengri kuaile wo mama he wo waisheng

assalamualaikum.

yesterday was my mom and little nephew paei birthday. God i miss them so much. yeayh little cries going out but what to do? i called my home phone number. my dad pick up the called. i ask him what he is do? how is going his health? he said all was fine. i was worried about my parent health nowadays. my dad just finished eyes operated. hopefully his eyes could be recovered  as soon as well. hmm then my dad give the phone to mom.. God, if u know what this feeling. im hurt. i should be appreciate them more. i love them. i need them. i got lot of wrongs to them and i have to prove myself that i can do better for them. i can live happily for them. when i was talking to mom, my mom cannot listen to my voice clearly. might be, the medical effected during her dialysis or some illness too. i feel lost. really lost person. i wanted more. i want mom can answer my question. i want my mom hear to all what i said. i was talking too loudly and my mom talk like she hear what i saying about. its look like an acting. mom im sorry if u are also hurt when we are talking.

ermm,, just missing them much and more...




love,
teamoHada

Tuesday, January 8, 2013

janji???pening

episod kali ni ak nk bercerita tentang jnji.. apa itu janji?? siapa y mengikat janji?bagaimana ia boleh terikat sesuatu janji? janji,,janji,,janji... macam2 janji.. janji dengan sesama manusia..terutamnya janji dgn ibu bapa..janji dgn guru..janji dgn kwn2..janji dgn sedara..n janji dgn diri sediri...kekadang tu ade jgk bt perjanjian dgn bntng..janji nk jaga bntng tu dgn baik la..klo sakit nk bawak p jumpa dokto la.. janji janji n janji..janji nie manusia y cipta..janji boleh bt seluruh khdpn jd xsempurna klo melanggar janji.. selalunya bab kisah cita2 hantu an.. diorng brjnji semata2 nk dptkn apa y diorng nk..last2 menyesal n ingkar pd janji..akhirnya bwa kemudaratn pd diri..xkesahla janji y xditepati tuu baik ka buruk ka..tapi ia ttp janji.. arr,,sbb tulaa,,sblm berikrar utk berjanji..kt perlu fikir dulu baik buruknya..fikir sedalam mungkin..apakah kt boleh menunaikn janji tuu?? apakah kt mampu memegang sesbuah janji y dcipta hingga ke akhirnya? byk prsoaln kn.. byk tndakn y perlu dipatuhi utk mgikat n meneruskn sesebuah janji terus bersatu..byk dugaan..byk cabaran.. 

orng kata,,janji dgn manusia kt boleh tunaikn bila2 masa..kekadang janji y diikat tuu boleh terputus n boleh bersambung kembali..tp tupun klo penerima jnji msh memberi peluang kpd pemberi janji utk menunaiknnya setelh menghancurkn peluang y pertama..orng berkata,,bukn senang meyakinkn sesorng dgn apa y seseorng lain ingin bt ingin lakukn tanpa mengeksploitasikan dgn kata2 janji manis..krn dgn berikrar ak janjilah sesorng manusia itu menerima kata2 pemberi janji..kekadang pemberi janji tidak pernah berniat utk brjanji namun hanya krn takut kehilangn atau apa2 saja,, mereka y mmbuat jnji terpaksa mggunakn perkataan y boleh menghacurkn dirinya sendiri n jga orng2 sekeliling mereka..janji manusia ade berjenis2..pertama dgn bersaksikan orng y ke3..tupun kekadang jnji y diikat tdk ditepati.. janji y setrusnya ialah jnji secara bertulis..selalunya janji nie hnya berlaku segelintr msyarkt shaja..keberangkalian orng y menunaikn jnji dgn cra nie tdk dpt dpstikn..munkin byk..mgkn sdkt..n last sekali janji mulut..dlm byk2 jnji,,janji mulut la y paling berbahaya..janji nie sering dperkaitkn dgn 1 peribahasa..ehe3 ntah btol ntah tidak an..lidah lembut ka?gigi lembut..tahlaa.. mereka y berjanji nie pandai berjanji tp amat byk tdk menunaikn.. manusia diciptakn akal n hati o Allah S.W.T. oleh kerana itu manusia kena bijak dlm sbrng pertuturan sesama mnusia..jgn mudah mengikat janji andai janji y diikat melebihi keupayaan y ada..klow x boleh makan diri..sblm berjanji fikirlah dahulu..sblm menerima sesuatu janji fikirlah dahulu..jgn mdh mgikat jnji..guna lah akal guna hatii..seimbngknlah kedua2nya sbg perencah  percaturn dlm khdpn..

endorsement syaitan iblis



Syaitan dan iblis dah buat endorsement dengan Allah, nak rosakkan manusia ni, bukan manusia atau mahkluk yang lain buat endorsement.

“Dan katakanlah kepada hamba-hamba-Ku: “Hendaklah mereka mengucapkan perkataan yang lebih baik (benar). Sesungguhnya syaitan itu menimbulkan perselisihan di antara mereka. Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagi manusia.” (QS. Al-Isra’: 53)

Pecah-belah ni syaitan suka. Allah suka apa?

Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah, dan janganlah kamu bercerai-berai; dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan, lalu Allah menyatukan di antara hati kamu, maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara. Dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayahNya.
(Ali-Imran:103)

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru kepada kebajikan, dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya.
(Ali-Imran:104)

EMelDA~




Panduan Dalam memilih Kawan Buat Pejuang Islam


 RENUNGILAH……….
           
“Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil musuhKu dan musuh kamu menjadi teman rapat, dengan cara kamu sampaikan kepada mereka (berita-berita rahsia orang-orang mukmin) dengan sebab hubungan baik dan kasih mesra yang ada di antara kamu dengan mereka, sedang mereka telah kufur ingkar terhadap kebenaran (Islam) yang sampai kepada kamu; mereka pula telah mengeluarkan Rasulullah (s.a.w) dan juga mengeluarkan kamu (dari Tanah Suci Mekah) disebabkan kamu beriman kepada Allah Tuhan kamu. (Janganlah kamu berbuat demikian) jika betul kamu keluar untuk berjihad pada jalanKu dan untuk mencari keredaanKu. (Tidak ada sebarang faedahnya) kamu mengadakan hubungan kasih mesra dengan mereka secara rahsia, sedang Aku amat mengetahui akan apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu zahirkan. Dan (ingatlah), sesiapa di antara kamu yang melakukan perkara yang demikian, maka sesungguhnya telah sesatlah dia dari jalan yang betul.

[1]   Jika mereka dapat menguasai kamu, nescaya mereka menjadi musuh yang membahayakan kamu dan mereka akan membebaskan tangan mereka dan lidah mereka terhadap kamu dengan kejahatan, serta mereka suka kalaulah kamu juga menjadi kafir (seperti mereka).

[2]”   [ Surah Al – Mumtahanah : Ayat 1 – 2 ]   3 prinsip umum dalam Islam yang perlu kita cek setiap masa sebelum mahu melakukan sesuatu ialah:  

1) Akidah yang betul- yakni percaya hanya Allah tuhan yang satu serta menerima sepenuh hati syariatNya dalam apa jua bidang kehidupan seperti politik, ekonomi, pergaulan, rumahtangga, kehakiman dan lain-lain.  
2) Menepati sunnah Rasulullah s.a.w (atau kita sebut juga syariat Allah) – contoh solat 5 waktu sehari semalam, bercinta selepas kahwin, menjaga lisan dari berkata keji, menghormati orang lain dan lain-lain.  
3) Niat semata-mata kerana Allah.   Ya, betulkan niat berkawan kerana Allah, bukan kerana perasaan suka.. dalam konteks ini, yang perlu berubah adalah diri sendiri.. cubalah bermonolog seperti ini..  

“ Ya Allah, sebelum ini aku suka bercakap perkara yang menyakitkan hati kawan, sekarang aku sudah meninggalkan kata-kata yang tidak baik itu keranaMu, Ya Allah! Ya Allah, aku lakukan ini semua kerana mengharapkan belas kasihan dan redaMu.   Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosaku selama ini. Lembutkanlah hati kawan-kawanku agar mereka dapat menerimaku.   Wahai Tuhan yang memiliki hati-hati manusia dan berkuasa membolak-balikkan hati-hati manusia, tetapkanlah hatiku dan kawan-kawanku di atas agamaMu dan mentaatiMu.   Wahai Tuhan yang Maha Mendengar rayuan hamba-hambaNya, Engkaulah yang Maha Memahami diriku dan usaha-usahaku selama ini untuk memperbaiki diri.   Sekiranya perkara yang menyakiti hati dari kawan-kawanku itu boleh mengkaffarah dosa-dosaku, maka aku reda Ya Allah dengan apa jua ketentuanMu.   Ya Allah, adakah Engkau reda dengan apa yang kulakukan? Sekiranya Engkau memandangku dengan reda dan penuh kasih sayang serta sudi mengampunkan dosa-dosaku yang lalu, maka cukuplah Engkau bagiku.   Ya Allah, sekiranya Engkau tidak murka atasku atas perbuatan mereka yang menyakitiku, maka aku tidak peduli lagi apa sahaja tindakan mereka.   Ya Allah, cukuplah Engkau sebagai sebaik-baik temanku.”  

Ingatlah………………………………………………….   kalau banyak kawan dan disanjung tapi Allah benci… tak guna… macam firaun, haman dan qarun.. kalau tak banyak kawan, dikeji, dihina tapi Allah sayang… alhamdulillah… macam nabi isa dan nabi2 yg lain.. kalau banyak kawan, disanjung dan Allah juga sayang… subhanalllah… macam nabi kita, nabi Muhammad   tapi nasib orang lain2… ujian setiap orang juga beza2… apupun yg paling penting ialah kita berdiri di jalan yg benar! tak kira orang benci atau orang sayang! yg penting ialah taat perintah Allah dan rasulnya! dan selalu muhasabah diri.. 

if u know what song in my heart

Today:::

i miss the time when we spent together,
i miss the time when we hold hand and walk to cafe,
i miss to copied ur homework,
i miss to use ur eyes,
i miss the time u said that u love me and im ur bff,

but now...

we are more apart,
we are just go to far from each other,
we are never try to connected like before,
we are awkward to say love,

then our relationship also become awkward...

the past things that i hate about u is:::

when u always left me behind,
when u tell ur stories to other before let me know first,
when u go to other and walk with them,
when u laugh with people that i did not like,
when some other friend talk behind u,

the past thing that i regret:::

when i dont appreciate u for who u are
when i dont trust u when u r talking
when my jealous over my head

what i want to do now:::

im trying to knock u...
to let u know that ur friend is still alive..
im trying to appreciate everyone around me...
im trying to be a good friend to my new friend...
im trying to show what is inside my mind..
so no more just quite like with u...
my friend,my best friend.
im sorry to u..
for having a friend like me..
im sorry..

i wish i pray:::

u will had ur new partner,
new bestfriend better than me,
yes u got it right? i found it from ur pic.
u r looking great with them my dear..
happy forever belong to u..
love u lillah..



teamoHada


thai movie

darkness is hidden behind the light & like that crying is hidden behind the smile.

Proong nee gor ruk ter

Cupid Gang (Tye and Matt): Watch it at Viikii and youtubeCompleted


Cursed Fabric (Ae and Aun): 

Autumn Destiny (Mario and Chat):



Cloud Jade (Rome and Janie): See Page.
I’m Hot, Perfect, and Single (Film and Janie):

sister present from korea





and some other thiings also.. hee...

SARJANA MUDA PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK BACHELOR OF EARLY CHILDHOOD EDUCATION


Program ini mula ditawarkan pada tahun 1997 dengan pengambilan seramai 83 pelajar, program ini merupakan
program yang pertama di Malaysia yang bertujuan menyediakan pendidikan dan latihan profesional kepada mereka yang
ingin menjadi pendidik peringkat awal kanak-kanak, atau mereka yang sudah berkecimpung dalam bidang pendidikan awal
kanak-kanak dan ingin mendapat latihan profesional di peringkat Sarjana Muda. Sehingga kini program ini telah
mengeluarkan seramai 265 graduan. Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Awal Kanak-Kanak ini telah diiktiraf oleh Jabatan
Perkhidmatan Awam sebagai setaraf dengan Ijazah Sarjana Muda Kepujian dari universiti-universiti tempatan bagi maksud
lantikan ke jawatan yang bersesuaian dalam Perkhidmatan Awam. Pada sesi 2007/2008 terdapat  224 pelajar yang
mengikuti program ini.
This programme was first established in 1997 with the intake of 83 students. It is the first programme of its kind in Malaysia that
aims to provide education and professional training for those who are interested to be educators of Early Childhood Education, or for those
who are aspiring to obtain professional training in the Bachelor level. To date, the programme has produced 265 graduates. Bachelor of
Early Childhood Education is recognized by the Civil Service Department (Jabatan Perkhidmatan Awam) as  equivalent to other Bachelor
programmes of other local universities for suitable employment in the civil service. In the 2007/2008 session, 224 students signed up for the
programme.
Matlamat Program:
Programme Goals:
Menghasilkan bakal pendidik yang berwibawa dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak dan mampu berkhidmat sebagai
pembimbing, penasihat atau pengusaha dalam sektor perkhidmatan yang berkaitan.
Produce  educators who are competent in the field of early childhood education and who are able to serve as counselors, advisors or
managers in the relevant service sector.
Hasil Pembelajaran Program
Learning Outcomes of the Programme :
1) Menguasai kefahaman yang tinggi terhadap aspek perkembangan dan amalan pendidikan awal kanak-kanak;
Master a high level of  understanding of aspects of the development and practice of early childhood education

2) Menggunakan pengetahuan dan kemahiran dalam teknologi pengajaran dan pengurusan untuk pusat
perkembangan pendidikan awal kanak-kanak;
Use the knowledge and skills in instructional technology and management  in centres for  the development of early childhood
education.
3) Mengaplikasikan kemahiran pendidikan awal kanak-kanak dalam melaksanakan tanggungjawab sosial terhadap
komuniti;
Apply the skills of early childhood education with social responsibility to the community;
4) Mengamal etika profesional dan tanggungjawab moral dalam melaksanakan tugas berkaitan dengan pendidikan
awal kanak-kanak;
Practice  professional ethics and moral responsibility in carrying out tasks related to early childhood education
5) Berkomunikasi secara berkesan, berupaya memimpin dan melaksanakan kerja berpasukan sebagai penjaga dan
pendidik kanak-kanak;
Communicate effectively, show leadership, and engage in teamwork as guardians and educators of children.
6) Menggunakan pemikiran kritikal dan kreatif dalam membuat keputusan dan menyelesaikan  masalah;
Display criticaland creative thinking in making decisions and solving problems.
7) Menguruskan maklumat dalam menjalankan tanggungjawab sebagai pendidik awal kanak-kanak dan mengamalkan
pembelajaran sepanjang hayat;
Manage information in the exercise of responsibility as early childhood educators and practice of lifelong learning
8) Menggunakan kemahiran dan keusahawanan dalam melaksanakan tugas sebagai bakal pendidik atau pengusaha
taman asuhan/didikan kanak-kanak.
Use relevant s

Sweet things to tell your girl - romantic lines sure to charm your girlfriend!

by Rakhi Abraham 


Women love getting compliments. Men, especially the unromantic ones run out of things to say, very soon! With some help, you can say beautiful things to the object of your affections, make them feel special and wonderful about themselves and the relationship. The words you choose will set the tone of your relationship, making it blissful and romantic.
TIP: Read 2000 romantic questions you can ask your girlfriend
Some of the sweet things you can tell your sweetheart are as follows:
  1. I love your smile and the way you make me smile.
  2. I love the way you walk, talk and laugh.
  3. You just make me feel so good.
  4. I will call you honey, darling, sweetheart...
  5. You are the best, you are amazing!
  6. I can’t get enough of you...You drive me wild!
  7. You know me so well, inside and out.
  8. I love you so much...
  9. I love you with my heart and soul...
  10. I love everything about you, inward and outward
  11. You make me laugh all the time!
  12. You keep my spirits so high
  13. You have a wonderful sense of humour, you are so funny...
  14. I love the way you brighten up a room...  
  15. I love the way you love me
  16. I love the way you make me feel
  17. You make me feel at the top of the world!
  18. I never want you to stop loving me
  19. I cherish your love for me
  20. I don’t know what I would do without you in my life
  21. You fill my world with hope and love...
  22. You complete me so well
  23. You make me feel so special and lucky
  24. I need you so badly...
  25. You just made my day
  26. You make my days beautiful and nights wonderful
  27. I can’t get enough of your hugs and kisses...
  28. I am sorry if I ever hurt you
  29. I promise to love and cherish you forever
  30. You are the one for me, my soul mate...
  31. I don’t need anyone else in my life
  32. You satisfy me completely
  33. Marry me and make me the luckiest man in the world!
  34. I have always loved you and will always love you
  35. I miss you terribly.
  36. I am so lonely without you...
  37. My world is empty without you.
  38. I can’t wait to be with you.
  39. I want to be with you forever.
  40. I love the way you hold me.
  41. I cannot bear to part with you for so long.
  42. I feel like I am dreaming when I am with you.
  43.  I have never been loved like this before...
  44. I would like to wake up next to you forever.
  45. It hurts to see you in pain.
  46. I’d rather not be with anyone than you.
  47. You are my Juliet.
  48. A kiss for your every wish
  49. You have changed my life completely
  50. I can’t be thankful enough for the time we have been together...
  51. I will lay down my life for you!
  52. I’d rather not live than live without your love.
  53. I love the way you look up to me.
  54. I trust you with all my heart
  55.  I can't thank you enough for your love...
  56. I cannot express my love for your love completely.
  57. ‘I love you’ is not enough to describe my feelings for you.
  58. You make me feel like the luckiest guy in the world
  59.  I enjoy every moment with you.
  60. You make every other girl pale in comparison.
The main thing to remember is that she is special and she must be made to feel special. You must be perfectly honest with your feelings and do not say 'I love you' if you do not mean it. All the endearments knit you closer together. Verbally expressing your love is important, as many a love affair doesn't make it to the altar because the man didn't say as much as he should have. A girl must be made to feel beautiful, special, wanted and loved. So if you are tongue-tied usually, learn these endearments and quote them at appropriate moments so as to pleasantly surprise your girlfriend and make her feel wonderful.

ku akui

kini ku rasa kehilangan... ku sedar betapa pentingnya kau disisi.. yang selalu ada yang selalu rindu terhadap diriku...

jangan jangan jangan ku ulangi lagi...
jika dapat ku mengulangi
perjalanan perhubungan ini bersamamu lagi..
akan ku jaga..
sebaik baik sayang ini...

bila ada orang yang selalu ucap sayang pada kita. kita berhak rasa ragu-ragu tapi tidaklah meraguinya secara terlampau. hargailah sedikit usahanya,,, jangan bila orang itu sudah give up barulah kita sedar betapa pentingya dia.

here saya sertakan video hafiz.. i do really admire him :D


letter from mom to children

----> this is copy entries.. 
“My dear girl, the day you see I’m getting old, I ask you to please be patient, but most of all, try to understand what I’m going through. If when we talk, I repeat the same thing a thousand times, don’t interrupt to say: “You said the same thing a minute ago.” Just listen, please. Try to remember the times when you were little and I would read the same story night after night until you would fall asleep. When I don’t want to take a bath, don’t be mad and don’t embarrass me. Remember when I had to run after you making excuses and trying to get you to take a shower when you were just a girl? When you see how ignorant I am when it comes to new technology, give me the time to learn and don’t look at me that way. Remember, honey, I patiently taught you how to do many things like eating appropriately, getting dressed, combing your hair, and dealing with life’s issues every day. The day you see I’m getting old, I ask you to please be patient, but most of all, try to understand what I’m going through. If I occasionally lose track of what we’re talking about, give me the time to remember, and if I can’t, don’t be nervous, impatient, or arrogant. Just know in your heart that the most important thing for me is to be with you. And when my old, tired legs don’t let me move as quickly as before, give me your hand the same way that I offered mine to you when you first walked. When those days come, don’t feel sad—just be with me, and understand me while I get to the end of my life with love. I’ll cherish and thank you for the gift of time and joy we shared. With a big smile and the huge love I’ve always had for you, I just want to say, I love you, my darling daughter.”

                        


             teamoHada
#resepi #cooking try#precious food# 100 days 11 ogos 2014 100 days 16 february 2015 20-an Action songs advertising ALPHABET RECOGNITION AMAZON Art and craft award Baby Milestones baby photo Bandung BECE Ben ashaari bencana a.k.a musibah best place to visit KELANTAN BIRTHDAY PARTY bisnessbyIstanaSyurga bisnessonline BLOGLIST DAN SEGMEN breasfeeding tips brownies children assessment children milestones children performance children safety children trip and visit children with special need=gifted Cinta Malaysia Sayang Kelantan cognitive development contest dan contest DramaTv English Language foodhunters Future Teacher GIVEAWAY greenandredtea greenteathailand hand eyes recognition Hari Rabu hilang# sukar jejaki lagi# dicuri# lalai# holiday a.k.a makan angin :) homeschooling INDONESIA kegemaran saya Ketam kid songs KIDS ACTIVITY KIDS PROJECT KIDS TOYS Kota Bharu Kelantan Kunak lagu+lirik lesen kereta LESSON PLAN Lets learn "BAHASA MELAYU" letters Madinah makanan bercengkerang Makkah Malay songs Maruku mimpi BESAR movie musim panas nephew+niece+children nothing just to say NURSERY NURSERY RHYMES one destination. parenting tips parents teacher relationship party themem Barbie theme PLANE TICKET pools and waterfun PRESCHOOL Princess sofia themem Pink theme PTPTN public transportation puisi+poem+whatsoeverlah Quotes of the Week Ramadhan redteathailand Resepi sos Mangga Resepi sos nyonya REVIEW RINDU SABAH saya jual secret recepi segmen agama sensory skills services Singapore SOS MANGO specialcare SPORT&OUTDOOR SSPN Tawau teaching skills teman+sahabat tengah marah tips+petua+amalan=tindakan toddlers TV SHOW UMRAH water play WRITING SKILLS