Wednesday, October 26, 2011

pelajari dialek kelantan nok dok?


hai kawan kawan..hari ni hari deepavali kan..so semua orang yang beragama hindu akan menyambutnya dengan meriah..hihi korang nak belajar bahasa indian?kalau nak jawab yaa dekat komen ok‎..hehehe..obviously i will reply ur comment..ngehehe..xdelaa..mungkin hada kena study dan buat research sikit2 baru boleh reply..kekeke..tapi sekarang,,hada nak share bahasa melayu dialek kelantan negeri kecintaan hada dengan korang..slow2..korang belajar laa..tahu sikit2 pun dah ok..hehehe..tapi kalau korang ada rasa nak share dialek negeri korang pun ok..kita sama2 tukarr link..
 
1. Agah = sombong
2. Aloh la = mengeluh
3. Bekok = bergurau
4. Bekwoh = kenduri,biasanya kenduri kawin
5. Bera = lari bertempiaran
6. Beso = biasa
7. Blana = banyak-kuantiti yg banyak
8. Blana-kokna = terlalu banyak
9. Blarok = berarak semasa majlis kawin
10. Bleber = berleter
11. Blengah = rasa tidak selesa-melekit
12. Blikat = bahagian belakang badan
13. Bojen = fesyen atau style rambut
14. Borak = semakin parah-sakit
15. Brehi = menyukai atau minat
16. Brembah = bergaduh- utk haiwan
17. Brona = membuat perangai-menangis
18. Brunga = berlari
19. Cakduh = mereka yg kurang kemas
20. Cakpuh-cakpuh = perbuatan melompat2
21. Cedung = bersawah
22. Cekak = larat
23. Cetong = gayung
24. Cok = cangkul
25. Cokek = mencucuk jari ke pinggang org lain
26. Cokoh = duduk
27. Colek = pencicah
28. Come-lote = terlalu cantik
29. Culah = liar,tidak jinak(haiwan)
30. Derak = keluar bersiar-siar
31. Dumoh = rumah
32. Ejas = memikat
33. Gege = bising
34. Glecoh = tergelincir
35. Glegaa = lantai
36. Gorek = pengasah pensel
37. Grentok = jambatan
38. Gubak = kedudukan yg terakhir
39. Hambak = mengejar
40. Hudoh-banga = sangat hodoh
41. Igak = tangkap
42. Itee-lege = terlalu hitam
43. Jelo = terlebih
44. Jenero = tertido
45. Jerik = menangis
46. Jet = perbuatan menendang
47. Jolo = betul
48. Jula = dahan pokok
49. Kalar = pensel warna
50. Kale = pensel
51. Kekoh = gigit
52. Kelik = balik
53. Kemah-kemim = ikatan yg terlalu ketat
54. Kerah-kejun = kaku
55. Khenak = membuat jahat
56. Kicik = membuang air besar tidak sengaja(sedikit)
57. Kore = sejenis alat utk memarut kelapa
58. Kube-lembe = berselerak
59. Kuca-bara = berselerak
60. Kura = menconteng
61. Lak’eh = tidak bermaya
62. Lorak = melakukan kerja kelam kabut(nak cepat)
63. Manis-letin = amat manis
64. Masem-purik = amat manis
65. Masin-perak = amat masin
66. Meroh-mere = merah padam
67. Meroh-nyalo = merah yg sgt terang
68. Meta = sekejap
69. Mokte = rambutan
70. Mongek = pembonceng motosikal
71. Mulo = masa lampau
72. Nacar = terlajak
73. Ngelik = mengelak dari sesuatu
74. Ngenkok = menyenkeh
75. Ngolek = gelecek bola
76. Nyetok = kejang
77. Pahit-lepe = terlalu pahit
78. Panah-cen-cen = amat panas(cuaca)
79. Parok = parah
80. Pekong = membaling sesuatu
81. Perik = serik
82. Pitih = duit
83. Prange = tempat letak ikan utk dibakar
84. Puteh-lepuk = amat putih
85. Ralik = berkhayal atau mengelamun
86. Rekngan-napun =ringan sangat
87. Repih = mematahkan
88. Royak = beritahu
89. Samah = 50 sen
90. Sengonti = betul-betul(tidak tipu)
91. Sokmo = selalu
92. Suloh = dahi yg luas
93. Sumbak = tertekan
94. Tawa-leba = tawar
95. Tebolah = cuai
96. Tiok = menangis
97. Tok rok = tidak larat
98. Trembe = benda yg tergantung tp tidak kemas spt baju
99. Tubik = keluar
100. Turik = sakit telinga akibat bunyi bising
 
 
haaa,,korang apa macam?tau dah..ngeheee..kadang2 dalam hidup kita..xsalah dan amat digalakkan la kalu kita saling berkongsi dan saling bertukar ilmu..kan kawan-kawan..ok la kawan2..hada dah malas nak taip panjang2..teheeee..selamat tinggal^^
 
 
 
Love,
te amo Hada

Friday, October 21, 2011

kepayahan membawa kebahagiaan

               seringkali kita dengar tentang kata-kata ini bukan?tapi bagaimana pula kita menghadapinya? adakah kita hanya biarkan kepayahan itu terus berterusan?adakah kita akan terus menyalahkan kepayahan kerana kebahagiaan yang kita ingini sukar untuk dicapai dan dipeluk kemas? terus terusan menyalahkan kepayahan dan tanpa kita sedari kepayahan telah menjadi darah daging dalam diri kita.kita tidak berusaha untuk menapis kepayahan itu.sebaliknya kita hanya menbiarkan kepayahan itu terus menelan sedikit demi sedikit semangat yang ada untuk mencapai kebahagiaan. itukah cara yang terbaik untuk menggapai kebahagiaan dan untuk mencegah kepayahan?sedangkan kepayahan itu boleh ditapis boleh diusahakan sedikit sedikit...kita membiarakan kepayahan itu terkontang kanting sendiri..kita tidak mengurangkan kepayahan yang dialami kerana menggangap ianya payah lalu kepayahan yang sedia ada semakin bertambah dan beban yang dipikul dibahu semakin bertambah.lalu bagaimana untuk kita mencapai bintang dilangit?lalu bagaimana kita mampu berdiri tanpa pertolongan orang lain?kalau hanyat sedikit kepayahn kita tidak mampu naungi? lalu bagaimana pula untuk kita mampu terbang seperti yang lain?atau apakah kita hanya ingin menjadi si burung merak yang melebarkan sayapnya yang nampak cantik tapi azalinya tidak mampu terbang? yaa,pasti setiap orang dan makhluk punyai kelemahan dan kelebihannya tersendiri..tapi kenapa tidak kita mencuba dan berusaha membaiki kelemahan dan menambahbaikan kelebihan yang sedia ada? kalau itu yang kita lakukan sudah tentu la kita mampu terbang tinggi tanpa bantuan sesiapa dan tahu untuk mendarat bila tiba masanya. kepayahan itu sukar.tapi kebahagiaan itu manis.tanpa sedikit kepayahan yang menguji minda kita,menguji kesabaran kita adakah kita mampu menerima jika dan andainya kebahagiaan yang sering kita miliki hilang dari kita ibarat jatuh ditimpa tangga..mampukah kita menghadapinya? Andainya kebahagiaan yang sering kita bangga banggakan itu hilang?mampukah kita mencarinya yang lain?kalau kita tidak mengenal siapa kepayahan?kesimpulannya hargailah sedetik lebih masa yang kita miliki bersama kepayahan itu.mungkin bila tibanya waktu baru kita sedar kepayahan itulah suatu kemanisan yang membawa kita menuju kepada kebahagiaan yang sebenar.kawan-kawan marilah kita sama-sama mengahargai kepayahan yang kita miliki,kepayahan yang tidak pernah lepas dari kita,kepayahan yang kadang ketikanya bejaya mengeluarkan airmata bercucuran tanpa dipinta.kepayahan yang kadang kadang terus terusan memaksa kita membuat keputusan yang kita tidak pernah terfikirkannya,kepayahan yang ketikanya menguji kesabaran yang sedia ada semakin tipis,kepayahan yang ada waktunya menghilangkan kewarasan fikiran kita sebagai seorang yang bergelar MANUSIA.dan percayalah kepayahan itu pasti akan membawa kepada kebahagian.dan percayalah kepayahan yang kita miliki ini dan itu jika di ingati kembali ia tersangatlah manis untuk diingati.kepayahan yang kita alami itu dan ini tersangatlah rugi untuk kita sia siakan...kawan kawan mari kita terus berusaha untuk mengurangkan kepayaham dan seterusnya membawa kebahagiaan yang kekal abadi.



sekian terima kasih,
Hada


mungkin kadang kadang dalam hidup ini,kita perlu memotivasikan diri sendiri,tidak perlulah kita bersungguh-sungguh mencari kata-kata motivasi orang-orang yang berilmu andainya ia tidak memberi sebarang kesan.tapi andai nya kata-kata itu terkesan simpanlah.dan ingatlah agar ia terus tersemat dihati.teruslah berusaha mencari seterusnya mencapai matlamat sebenar kita dalam kehidupan.



love,
teamoHada
te amo Hada

Thursday, October 6, 2011

sonnet18-shall i compare thee to a summer day

malam ni nak share poem by william shakes pears..
korang ada pandangan korang sendiri tentang poem ni?
ok jom kita sama sama share pendapat yah!

SONNET 18PARAPHRASE
Shall I compare thee to a summer's day?Shall I compare you to a summer's day?
Thou art more lovely and more temperate:You are more lovely and more constant:
Rough winds do shake the darling buds of May,Rough winds shake the beloved buds of May
And summer's lease hath all too short a date:And summer is far too short:
Sometime too hot the eye of heaven shines,At times the sun is too hot,
And often is his gold complexion dimm'd;Or often goes behind the clouds;
And every fair from fair sometime declines,And everything beautiful sometime will lose its beauty,
By chance or nature's changing course untrimm'd;By misfortune or by nature's planned out course.
But thy eternal summer shall not fadeBut your youth shall not fade,
Nor lose possession of that fair thou owest;Nor will you lose the beauty that you possess;
Nor shall Death brag thou wander'st in his shade,Nor will death claim you for his own,
When in eternal lines to time thou growest:Because in my eternal verse you will live forever.
So long as men can breathe or eyes can see,So long as there are people on this earth,
So long lives this and this gives life to thee.So long will this poem live on, making you immortal.

ok..habis dah..best kan? kalau korang dapat seorang jejaka atau awek yang berpuitis macamni kan?
korang rasa best tak? hehe lari topik kan.. tapi poem ni memang xtipu betul-betul best kan..
kan?kan?kan?




te amo Hada




new life begin for new start for new refreshment

 

even picture can't explain what is inside my heart...there was lot of thing to write  to share but i can't..
something changes always day by day.and i dont know what the future will be..
only hope is to be survive always!only hope that i can through this present with marvelous doing..
i dont want to waste money to waste time..help me to through this God.



te amo Hada




#resepi #cooking try#precious food# 100 days 11 ogos 2014 100 days 16 february 2015 20-an Action songs advertising ALPHABET RECOGNITION AMAZON Art and craft award Baby Milestones baby photo Bandung BECE Ben ashaari bencana a.k.a musibah best place to visit KELANTAN BIRTHDAY PARTY bisnessbyIstanaSyurga bisnessonline BLOGLIST DAN SEGMEN breasfeeding tips brownies children assessment children milestones children performance children safety children trip and visit children with special need=gifted Cinta Malaysia Sayang Kelantan cognitive development contest dan contest DramaTv English Language foodhunters Future Teacher GIVEAWAY greenandredtea greenteathailand hand eyes recognition Hari Rabu hilang# sukar jejaki lagi# dicuri# lalai# holiday a.k.a makan angin :) homeschooling INDONESIA kegemaran saya Ketam kid songs KIDS ACTIVITY KIDS PROJECT KIDS TOYS Kota Bharu Kelantan Kunak lagu+lirik lesen kereta LESSON PLAN Lets learn "BAHASA MELAYU" letters Madinah makanan bercengkerang Makkah Malay songs Maruku mimpi BESAR movie musim panas nephew+niece+children nothing just to say NURSERY NURSERY RHYMES one destination. parenting tips parents teacher relationship party themem Barbie theme PLANE TICKET pools and waterfun PRESCHOOL Princess sofia themem Pink theme PTPTN public transportation puisi+poem+whatsoeverlah Quotes of the Week Ramadhan redteathailand Resepi sos Mangga Resepi sos nyonya REVIEW RINDU SABAH saya jual secret recepi segmen agama sensory skills services Singapore SOS MANGO specialcare SPORT&OUTDOOR SSPN Tawau teaching skills teman+sahabat tengah marah tips+petua+amalan=tindakan toddlers TV SHOW UMRAH water play WRITING SKILLS