Friday, December 7, 2012

#beg dutch lady#old friend#flashback memory#

hey im back..

hee sy xupdate lg percutian ke bandung 5days 4nite.. ouh amazing so fun beb... okeh tp ni tgk duk tekan2 keyboard ni bukan nk update pasal bandung holidays pun tp pasal... ttttt...

tetiba tangan ni gatal nk tanya my friend about amiroff fakira.. hey unique kan nama dia..jap unik ka? ka aku jer ckp unik? heh3.. ok cer teka perempuan ka lelaki... hee.. actly, dia kwn lama saya.. dan sebenarnya sy xigt pun sapa dia. hee.. ntah kenapa betul2 berminat dgn nm dia neh.. force punya force ingatan neh finally i dpt clue pasal dia. thanks to his name actly..

how to story morry eh? hee... kami ni bukan kawan rapat pun.. kenal pun mybe xlama pun.. tapi ada kisah disebalik kisah yang menyebabkan saya ingat dia.. beberapa lama dulu,,hee xingt dah berapa bulan y lps. masa cuti sem kan. masa tgh kemas2 rumah nak raya tetiba sy terjumpa beg dutch lady neh.. almost 10 years i keep it.. bukan simpan pun actly n xpernah pun sy guna.. mybe dia tersimpan sendiri..heee..  msa duk belek2 beg tu.. saya cubalah ingt sapa y bg beg ni? sapa nama dia.. mcmna rupa dia? byk betul nk tau sapa dia nilaa...xjuga ingt  tp sy cukup igt kwn sblh dia.. yang nama faiz..hehehe

bila duk asyik flashback tu..  igtn pd dia makin kuat bila sy terbaca komen durian crepe dr fb kwn sy. nm nya y unique membuatkn sy tertanya2 sapa dia. mcm pernah terdengar nm dia dulu. mcm pernah kenal dia dulu. tp nm dia y ala2 perempuan di penghujung tu berkemungkinan la kan.. gabungan nama dgn makwe y orng  bt sekarang.. heh3.. so xjdla tnya my friend tu..mybe slh orng.. tp td xtaula kenapa tetiba trgt kt tuan beg dutch lady gara-gara minum air coklat dutch lady punya pasal... aiyoo.. betul kepingin ingin tau..

selidik punya selidik rupanya betullah dia tu kwn kita ^_^. happy sangat! heee my friend bg tau dia pun pernah tnya pasal kita.. omaigod... bertambah2 happy. heh3.. ok sy add dia kat fb.. hah3.. as a old friend kan..

opyahh,, beg ni warna kuning n merah ada gmbr bunga matahari...



love,
teamoHada



Friday, June 29, 2012

mind map guiding

alhamdullilah akhirnya siap 1 bab..hehhe..ya ke? hmm,actly byk sanagt benda nak cerita tapi tak sempat. kadang-kdanag balik lambat sampai rumah dah pukul 7. malam tu log in facebook lalai lalai dah pukul 11/12 malam hmm masa tu la nak start bt kerja segala... tidur samapai lewat pagi..heshhh.. rosak rosak...adoidodoi sampai xsempat nak cerita dekat blog..huk3...

ok for info,i create a new blog..n i did a part time job.. ok itu jela boleh cerita sikit2.. rindu? xterukir... kecewa? hmm byk sangat..sedih? ohh xterkata.. bahagia? oh indahnya.. gelak tawa? semua nya adalah dusta...
#guiding for young children#

|semoga aku masih berpeluang memeluk kebahagiaan|


love;
te amo Hada 

Saturday, April 28, 2012

nak balik

ok saya nangis lagi... so what??
apa pasal la jadi manja ni..
nok balikkkkk!!!!

30 dayss lagiiii...huhuhuhu

nok balik nok balik nok balik...




Wednesday, April 25, 2012

there is something wrong with blog tittle

nauzubillahhiminzalik.. Ya Allah jauhilah aku dari musibah dan bencana Ya Allah. tetapkan lah hatiku di landasan dan jalan yang benar. teguhkanlah imanku dan tabahkan hatiku dalam setiap cabaran yang mendatang. Amin..

blog tittle | Biar Mimpi sampai terbang |

mungkin tajuk ni kelihatan tergantung. sampai ada orang yang memberiku nasihat yang amat dan cukup mendalam. nasihatnya buat aku gerun dan takut. kerana nasihat itu,kerana kerisauan, aku hampir menarik balik kata-kataku. inikan perjuangan..Tabah Hada,ini cuma sedikit. jangan gugur dan luntur impian mu itu sayang!! Astagfirualllahalazim..

tidak aku nafikan nasihatnya benar dan sangat benar. bagi manusia yang jiwanya rapuh seperti ku mampu tergolek-golek dan berperang dengan perasaan nya sendiri. kerana itulah nasihat itu ditujukan khas untukku..Percayalah,aku benar inginkan kejayaan. doakanlah terbaik buatku. tidak pernah sekali aku berhenti dari bermimpi untuk berjaya.yang melambatkan kejayaan mimpiku hanyalah usaha yang tidak pernah setimpal dengan angan-angan yang indah.

perlukah aku tukar kepada tittle yang lebih TEGUH yang berpegang KUAT pada paksinya. yang senang ditafsir maksudya? aku sendiri kehilangan kata-kata. semua bercampur-aduk dan kerisauan datang menjelma,ketakutan diperkotak katikkan oleh mereka yang bijak di luar sana berulang lagi.. Ya Allah tabahkanlah hatiku Ya Allah...

ya terbang, terbang ka mana? arah mana? sesungguhnya terbang itu luas. dan aku sukakan perkataan TERBANG itu.biarlah terbang itu sentiasa melekat di sanubari dan dsitu. sesungguhnya TERBANG itulah yang menaikkan semangatku..tp tidak mustahil untuk aku merubah tittle yang lebih baik dari ini suatu hari nanti..

to my senior,terima kasih. akan aku ingat nasihatmu..kerana nasihatmu itu semestinya beharga..

kak yasmin;
terbang sampai ke destinasi jangan terbang tanpa haluan :)



love;
te amo Hada

Monday, April 23, 2012

one of my mimpi sudah terbang dimiliki orang


mimpiku,anganku rupanya sudah wujud dan dibuat orang.. sedih juga :(

tapi tidak mengapa , anganku masih lagi besar dan cita2ku masih lagi di kemuncak.cuma kerisauan tetap menjelma jika idea2 diminda dapat dibaca oleh mereka yang bijak2 diluar sana. masihkah sempat untuk aku merealisasikan impian impian besarku ini? masalah dan cabaran akan datang akan terus menghimpit..jika kita kuat kita mampu hadapinya.jika tidak impian itu hanya tinggal impian.. 

nampaknya i have to send a resume.. nak buat part time dekat kidzania.. mungkin dari situ aku boleh mendapat ilham dan idea-idea yang ada dalam kepala mungkin boleh berkembang dengan lebih-lebih lagi. mungkin dari situ aku mendapat timba Ilmu pengalaman..mungkin dari situ aku belajar untuk leBih berfikiran kehadapan.


kalau korang ada minat macam aku ni,,bolehla membaca arahan dibawah ini ::

KidZania Kuala Lumpur is looking for Zupervisors



Get ready for a better world! 
  • Do you have what it takes to be part of the KidZania Kuala Lumpur team?
  • Are you 18 – 24?
  • Interact well with kids?
Here’s what you can expect in KidZania Kuala Lumpur

Your future team members

Interested applicants are invited to submit their application and passport sized photo to:



HR Department
KidZania Kuala Lumpur
Level 9, Menara UAC, 18 Jalan PJU 7/ 5,
Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia
T
+ 603 7839 9688 (Monday to Friday, 9:00am to 5:00pm)
Alternatively, you can also submit your resume together with a passport sized photo to careers@kidzania.com.my



aku tak hantar lagi sebab xtau nak buat resume tu macamna.. and kalau boleh aku nak tunggu result final sem yang lepas dulu..minta result ok barulah boleh buat part time kat sini ;)


| wish me luck wish me success |



love;
te amo Hada


terlanjur minat

bangun jer tidur harini terus dapat merasakan kesakitan badan- badan2 ku ini.. hehehe..

xde buat apa2 ek,,cuma aku daftar masuk KARATE.. hehehe.. sejak dulu lg sbnrnya..dulu TAEKWANDO..sampai la juga tali kuning line tick hijau..kira hijau la ek..hahaha... ni karate ni bestt sangat..cuma aku kena belanjakan dan korbankan duit banyak sikit.. terpaksa pergi UITM naik taxi malam pukul 8 - 10.30. pergi balik RM 20 darab 2 = RM 40.. hmm banyak tu kalau untuk seminggu..dari seminggu darab pula dgn 4 kali.. dah RM 160 + yuran karate sebulan RM 25.. baju RM 70 pun xbyr lg..mana nak cekau HADA eyhh? mana nak duit mkn lg.. duit byr y dr kecik2 sampai la ke besar2.. tmbh2 lg,bulan may nanti ada byk program y menanti.. aiyooo.. 

tp aku sudah terlanjur pergi dan daftar malah sudah terlanjur minat... apa y harus aku lakukan? xde ka sesape baca blog aku ni? i really need an advice..


hmm---> esok aku midsem.. ENGLISH GENERAL PURPOSE.. 

xtaula mcmna.. english jer kot..xkan xdpt A's kan? senang la orng ckp aku ni bukannya terror BI ni..lepas belajar lupa lg.. eshhhh.. 

isu dgn housemate hrni dgn kwn2 one month ago | melancong |

kita orng plan nk jelajah 1 malaysia sblom habis belajar,,dari satu negeri ka 1 negeri..dari 1 daerah ka 1 daerah,,dari satu pelusok ke 1 pelusok.. eh2 jap,, (ak tipu)

kita orang cuma nak plan antara pergi melaka - port dickson - langkawi - cameron higland - sabah - genting higlands - fraser hill atau nk g snorkling dekat pulau... hehehe.. byk kan? plan xsemestinya menjadi tp setidaknya kita merancang kan? eh jap --> ni pun perlu duit kan? aiyooo :(

mood | tidak sabar nak pergi bandung |

one of my housemate ---> mak dia kena strok dan sekarang still lg koma... semoga mak housemate saya cepat sembut dan sihat seperti sediakala.. aminn 

isu malam dgn housemate | kata suara aku mcm karuline dlm rncngn metol bow |

sesungguhnya hati ini terus menidakkan.. ergghhh xsukaaa!! menmbhkn perasaan ketidaksukaan aku lg bila housemate ak ni ckp karuline ni mcm ____ hmm.. is not nice to say here :( 

to karulline :: sory aku mmg xsuka denga suara ko sblm housemate aku ckp mcm ni lg.. tp xsangka aku y kena balik,,dush dush dush...erghh tp kenapa aku?? 


esok start mid sem | wish me luck all |



love;
te amo Hada

Thursday, April 19, 2012

Schizophrenia---->a beautiful mind

i cant sleep eventhough the time is moving.. now at 2.16 am.. tomorrow got early morning class..again, i'm getting late to sleep.. it is not good for health..for mental development also.. we need a good rest so that our brain can develop well.

schizophrenia is one of sickness that very dangerous to the patient or people around the patient. this sickness my housemate and i talk about this in evening when we are watching "cinta buat emelda". for me, it is was sad to the people when they have to through this sickness. to their family also. one of  my housemate study medical assistant,so she tell a story about the patient that she had through today, the patient is not that well and maybe have some mental problem..but was not schizophrenia. yaa i admit the story was funny but it was a little bit afraid. she also said like that.

from what i heard..the patient is a guy, a very good looking guy..and also have a very good career but at the end '....' hmm.. im sorry to him.. hope that he will be alright back..

then, after we talked about that we talk about the effect and the causes of this sickness.. yaa, we are wonder how this sickness getting close to the patient. seriously i was afraid also..because we never know our next future will be.. nauzubillahiminzalik...semoga dijauhkan segala malapetaka dan musibah..amin..

our talked than continue... we are talked about the law,what will be if we killed people with unexpectedly. this must be sad for the murder because she or he want to defend themself. the act 303 and 304..then we talked about the issue of PTPTN happen nowadays, and at the end no one watching the tv.. hohoho...

so here is a website that will give u more information about schizophenia.. as a person..we have to make know. so that we can prevent something unexpectedly happen..



and u can also download or just watching this movie ' a beautiful mind ' this movie is really fantastic and im sure u will never regret to watch ;)



hmm,,till now my eyes still open..huhuhu.. 4days to go then will be my mid semester.. guys who read please pray the best for me yeayh ;)



love:
te amo Hada

Wednesday, April 18, 2012

menipu bahagia menipu ceria

menipu diri bahagia dan ceria itu tidak bermakna anda semua boleh menguli gulikan nya.. memperguna gunakan nya.. cukuplah dia terseksa dengan perasaanya. janganlah di tambah dengan deraan dan paksaan uji kaji anda..  kadang2 kita xboleh nak faham semua orang jadi tolongla jangan menilai melalui apa yang dilihat ok. hargailah mereka yang memberikan kebahagiaan kepada anda.. dan sentiasa hargailah mereka yang sentiasa berusaha untuk membahagiakan anda walaupun sbnrnya ia tidak memberi apa2 kesan pun buat anda. tp percayalah satu hari anda akan ingat orang y sentiasa membahagiakan anda.

*kalau muka dia asyik sedih jerr--->itulaa muka dia nk bt mcmna kan..cba kita buat dia sentiasa tersenyum dan gelak selalu,mesti dah xder kan muka sedih2 tu.. so guys behave ur self.. behave ur word also ur action.. janganlah sakiti hati anak orang..dan anak orang  tu pula janganlah mudah terasa.. be mature n grow up...

*happiness is belong to each daripada kita semua.. jangan diragut dan digores kelak pasti teraniaya.. jangan teragut dan teraniaya kelas pasti terdalam lukanya.. marilah kita sama sama membanteras kedukaan dan memupuk kebahagian :D

last words from me ;

*walaupun kasih sayang tu uncountable noun tp sy percaya kasih sayang tu sentiasa wujud dlm setiap hati manusia ♥ selamat berkasih sayang semua ♥ ---> anda?

khas untuk kamu kamu semua ;


cukup sudah cukup sudah


worry end ;)




love;
te amo Hada



Sunday, April 8, 2012

Edinburgh university

since i watch nona,my mind NOW is always in edinburgh university.. wow wow wow,how fun,how enjoyabale.. n i dont know how to express my feeling.. feeling like really.. really..really to go there.. Amalina che bakri inspired me lot.. dont talk about her another side.. but talk about what she achived.. seriously i admired her. how come she can do it A- level in 5 subject and some students were only can do it 3? and unexpectedly she got 4A's from that.. WOW! that what in my mind.. feeling really really really to go there.. really really really to fly there..

my dream dream dream now is too highest now.. not to become like her.. but to become what i WANT! berkobar kobar jer rasa.. nak meletup!


friends,pray for me.. if i cant go to edinburgh.. then pray for me that someday i can further my study to go fly fly fly to any university in outside of MALAYSIA...and sure,,one of them is UNIVERSITAS NEGERI JAKARTA... that one is already enough :)



google picture edinburgh university;one fine day i'll be there,, insyaallah



this one also can.. hehehe



this is where the place,,insyaallah,,amin...






love;
te amo Hada

crying

semalam 6.4.2012.. i was cried all nite...bgn bgn pun nangis sampailah lebih kurang pukul 6. rasa lapar.. lepas makan baru rasa ok.. alhamdullilah.. sebab dan munasab menangis tu puncanya dr tgk iklan y paling sedih dekat youtube.. lepas satu iklan ke satu iklan y lain.. menagis xhengat dunia..my Roomate lak gelak tgk cite korea..herghh terbalik sudah.. xtaula kenapa.. perasaan sedih dan tangisan tu tak nak berhenti la plak walaupun dah habis tgk iklan iklan tu semua.. bingung @_@... untuk menghilangkan perasaan yang tah apa sebab dan munasabab tu.. i bersihkan bilik---> oh no bersih tmpt ak jer..tmpt orng mna blh sentuh kan? tukar cadar basuh cadar sidai tu lebih kurang pukul 2 ptng keesokan hari.. teruk sangat.. samapi petang keesokan hari terusan menangis..

lepas sidai cadar tu semua..i pergi mandi..hmm jangan kata korang xpernah xmandi selepas tghr.. ni mandi bukan  kali kedua tp kali pertama..dasyat nya penangan iklan iklan tu semua.. XXXX sbnrnya bukan sbb iklan.. ak tau.. air mata bila mana dah lama xkeluar ia akan keluar xhengat dunia dan bila keluar ia sedikit sbyk melegakan... sebab itulah aku biarkan jer ia keluar.. perasaan y huru hara tu still ada dan byk.. ak ingt lepas mandi oklah sikit tp x.. hmm jd ak msk semula dlm bilik air.. ak ambk pemberus,ajax ---> bersih bilik air dan toilet.. lama la jugak ak berus berus berus.. mula mula tu ak guna pembersih y ak beli jenama giant jer..tp perasaan tu xPUAS.. lepas tu ak gna pembersih roomate ak punya AJAX lavendar.. hmm harum sikit.. aku sukakan bau lavender tp nk jimat punya pasal hrtu ak ambl y jenama giant..hasilnya hampeh.. hmm.. pengharum lavendar bilik ak pun dah habis.. selalunya kalau emosi ak xstabil aku cepat cepat hidu bau lavendar dan lepas tu perasaan tu ok balik sbb tu air mata aku xkan keluar dgn mudah2.. hmm..

actly,,byk juga barang2 y dah habis dan going to.. hmm.. bulan ni byk sgt perlu duit..xmsk lg dgn plan aku nak g bercuti lg.. kemain plan nk g situ n g sana..hehehe y pasti plan mesti MENJADI! erk lupa bulan ni sewa pun xbyr lg..nak mkn lg..duit taxi lg.. hmm sbnrnya duit taxi tu xla perlu sgt,, boleh jer jalan kaki tp prepare umbrella before rain la kan..lgpun sikap ak selalu sgt tergopoh gapah diwal pg jd semua nmpk kalut dan xmenyempat.. xmo lewat ke kelas plak.. disitu pun dah aku membazir..hmm.. bab mknn xyah ckplaa.. semua benda aku nak makan.. ikut suka hati ak.. sbb tu la duit ni xpernah boleh kumpul.. mak bapak ak kasi,adik beradik aku kasi..semua licin..  dan lg sedih msa ak balik dr kg hrtu telifon aku hilang dlm bas.. konferm kena curi.. lg la ssh ak lepas ni.. xpe susah ---> "susah susah dahulu senang senang kemudian"

hmm kesian kakak ak..bg kemudahan tuk ak..bg telifon senang tuk aku kol mak bapak aku dekat kg,, xyah risau tarikh expired tak yah risau xde kredit.. tiap2 hari boleh kol..tiap tiap hr boleh msg.. tp aku hilangkan.. dah hampir 2minggu aku xguna telifon ni.. housemates aku kata kawan2 aku kata ---> "klu orng dulu2 xde telifon xde xpelah boleh hidup lg,,tp orng zaman skrng mmg xLAH" mungkin kes ak ni 1:1000 kali..hmm.. kalau lah ada orng nk jual talifon dgn hg 10 aku beli..SUNGGUH tp lebih dr tu xnak.. byk dah tragedi2 malang ak dgn telifon-telifon y pelbagai..mcm2..  rasa macam give up dah nak PAKAI dan GUNA.. ni bukan kali pertama dan ak harap ni kali terakhir.. aku PENAT..sangat.. biarlah orng nk kata apa,, i wont care..

kesimpulanya,,selepas 2minggu berlalu baru aku menangis,,itupun ada sokongan iklan2 itu y btkan ak menangis...kalau x,,rasanya xmenagis ak... kebalnya hatiku Ya Allah.. bila pula airmata ini akan menitik? semoga ia tidak menitik pada yang sia sia... Ya Allah kau jauhilah aku dari sebarang musibah,kau bahagia kanlah aku di dunia dan di akhirat,dan kau berilah peluang kepadaku untuk membalas jasa ibu bapaku,adik beradikku dan mereka yang memerlukan bantuan ku dimasa akan datang Ya ALLAH.. Amin...



love;
te amo Hada

saya akan berusaha untuk bijak dalam menguruskan diri sendiri.. FIGHTING!!

Saturday, March 3, 2012

Segmen : Ben Ashaari Tanya Aku , Kalau Aku Dapat Ultrabook Tu

BEN ASHAARI

kalau aku dapat ultrabook ni mesti dan pasti lah aku terlompat lompat suka. dengan keadaan nak pergi ke uni aku dengan beban laptop berat lagi, dengan perjalanan yang agak la jauh. dengan cuaca yang xmenentu, kekadang panas kekadang hujan.pasti la ultrabook dapat membantu.

ok itu sajelah kot. cd Drive tu penting juga bt ak. sementelah ak juga turut menggunakan cd untuk mendengar dan melihat program2 baru bagi projek yang melibatkan bidang yang aku ceburi.
kalu ada cd drive tentu lebih baik walaupun sekarang ni dah ada pendrive, external hard disk ka apa ka kan?

ok bye-bye

salam
te amo Hada

Friday, March 2, 2012

Example Daily Routine 1-gifted children

salam,,

dah lama hada xupdate blog. hmm,, ok update hada kali ni pasal multiple intelligence. korang tahu apa tu? multiple intelligence ni ada 7 jenis semuanya.. nanti hada cerita ek.. sekarang ni hada nk share daily rutin yang hada bt untuk hada punya assigment for gifted children which is have naturalistic intelligence in his/her life.  korang ada anak,adik,anak saudara, yang ada naturalistic intelligence bolehla kalau nak ikut ini jadual..hehehe...




Love,
teamoHada

#resepi #cooking try#precious food# 100 days 11 ogos 2014 100 days 16 february 2015 20-an Action songs advertising ALPHABET RECOGNITION AMAZON Art and craft award Baby Milestones baby photo Bandung BECE Ben ashaari bencana a.k.a musibah best place to visit KELANTAN BIRTHDAY PARTY bisnessbyIstanaSyurga bisnessonline BLOGLIST DAN SEGMEN breasfeeding tips brownies children assessment children milestones children performance children safety children trip and visit children with special need=gifted Cinta Malaysia Sayang Kelantan cognitive development contest dan contest DramaTv English Language foodhunters Future Teacher GIVEAWAY greenandredtea greenteathailand hand eyes recognition Hari Rabu hilang# sukar jejaki lagi# dicuri# lalai# holiday a.k.a makan angin :) homeschooling INDONESIA kegemaran saya Ketam kid songs KIDS ACTIVITY KIDS PROJECT KIDS TOYS Kota Bharu Kelantan Kunak lagu+lirik lesen kereta LESSON PLAN Lets learn "BAHASA MELAYU" letters Madinah makanan bercengkerang Makkah Malay songs Maruku mimpi BESAR movie musim panas nephew+niece+children nothing just to say NURSERY NURSERY RHYMES one destination. parenting tips parents teacher relationship party themem Barbie theme PLANE TICKET pools and waterfun PRESCHOOL Princess sofia themem Pink theme PTPTN public transportation puisi+poem+whatsoeverlah Quotes of the Week Ramadhan redteathailand Resepi sos Mangga Resepi sos nyonya REVIEW RINDU SABAH saya jual secret recepi segmen agama sensory skills services Singapore SOS MANGO specialcare SPORT&OUTDOOR SSPN Tawau teaching skills teman+sahabat tengah marah tips+petua+amalan=tindakan toddlers TV SHOW UMRAH water play WRITING SKILLS