Tuesday, December 14, 2010

SITI MUSLIHA hujan air mata live (1995)

salam sayang semua..

uhu3.. dah lama sangat tak dengar lagu ni..
tetiba teringat..
so jom kita layan...


Mendung berarak
Dalam hidupku
Tak siapa tahu
Derita kalbu

Tiap jelmaan
Malam dan siang
Airmataku bagaikan hujan

* Usahlah diri ini dibezakan
Usahlah diri ini disisihkan
Kita semua
Di pentas dunia
Yang sama

** Ku sedar diri serba kekurangan
Meratap dan mencari perlindungan
Darimu insan
Ku gantung setinggi harapan

*** Pada mereka yang membantu
Redhakanlah aku
Setiap budi yang diberi
Ku bawa ke mati

**** Terima kasih
Padamu teman
Selamat tinggal
Aku ucapkan
Di malam sunyi
Yang memisahkan
Airmataku
Bagaikan hujan

Ulang * hingga ****
Lagu: Adnan Abu Hassan
Lirik: Amran Omar

msg:
hmm,,lagu nie mmg menyayat ati,,n ak tujukn pd mereka y bergelar teman+sahabat+rakan+kawan,,n apa maksud y seumpama dgn nya..

Wednesday, December 8, 2010

Hakikat bahagia-unic

asssalamualikum..

hmm.. nie lagu nasyid.. best! percayalah.. dan korang x menyesal bila dengar..
banyak message sampai ai dah xtau nak kasi msg apa..ehe3..
dengar dan baru korang tahu betapa indahnya setiap patah ayat yang didendangkan..
cewahh..



yaa,,indahnya dunia lau hari2 dilimpahi bahagia,,tp itu x mudah..
sbb Allah nak uji kt..uji kesetiaan n keimnn kt..bebahagilah bt setiap insan ..
y sering dilimpahi dugaan drNya..insyaallah..akan dilimpahi rahmatNya..

Thursday, December 2, 2010

SEPTEMBER ~ rahsia ini bulan ~ ya ke?

ai lahir bulan ni.. haa kalu koranmg lahir pada bulan yang sama dengan ai..jom kita sama2 layann


SEPTEMBER
  • sangat besopan santun dan betolak ansur
haha,, gelak2 besar..mungkin ia mungkin tak..tapi banyak yalah kot..keh3..
  • sangat cermat, teliti, dan teratur
haa,yang ni lagi la xbetoi..kua3..
tapi kebanyakan girl dalam malaysia+girl sedunia ni memang kebanyakan nya lah semuanya cermat,teliti,,teratur..kalu boleh nak tengok satu2 perkara tu seluas pancaindera..
keh3..jangan marah..
  • suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik
i like,tapi xde la selalu..tengok jugak pada situasi..
 tapi kalau bab kritik novel+movie+lagu..ha tu ya..memang suka..bukan apa,cuma nak meningkatkan prestasi produk yang dihasilkan..kua3
  • pendiam tetapi pandai bercakap
pendiam ka?? keh3..betol la tu kot.. pandai bercakap?? hahaha..gelak jela pandai..
  • sikap sangat cool, sangat baik, dan mudah simpati
yup, ai memang baik! haha naik lif dah tekan sendiri..banyak la baik..menyusahkan orang adalah..ehe3.. cool,,ha probably yes..kalut sentiasa..huwa3..sob3.. n mudah simpati,,hm xreti la nak describe..sbb ai susah gak nak menangis kalau ada orang menangis.. simpati tu yaa cuma xmeresap sampai ke akar..uhu3..

  • sangat prihatin, terperinci, amanah, setia dan jujur
no komen,kenal dulu ai yaa..
baru la tau ai ni jujur ka x ka?amanah ka x ka?
 setia ka x ka? ai sangat prihatin..ehe3.. prihatin pada kucing.. 

  • sensitif kepada sesuatu yang tidak diketahui
yaa,,memang ai kan jadi sensitif..
terutama bila orang yang ai percaya tipu ai..ambil kesempatan.. so beware yourself la yaa..ai xkan lagi pandang muka orang yang macam tu..uhu3..
  • banyak berfikir
mestilah,,fikir pasal masa depan..
ai rasa semua orang banyak berfikir kan? xkan nak buat sesuatu tanpa berfikir bawa padah nanti..
 setidak2 nya bila kita dah berfikir kita secara tidak langsung sudah bersedia menghadapi kemungkinan2 yang berlaku pada masa depan.. ia dak?
  • daya penakakulan yang baik
ehehe,,xtau nak kata apa la..rasa nya xkot..kua3..
  • otak bijak dan mudah belajar
uhu3,,otak xdela bijak sangat.. rasa bodoh tu ada la..
cuma sekarang tengah berusaha untuk membijakkan diri demi masa depan..
 mudah belajar tu pun xjugak..bila otak dah x bape nak bijak ni,,belajar pun susah la kan..
but nothing is impossible.. untuk dapat otak bijak kena la rajin belajar... ia dak? 
untuk mudah belajar dan jadi bijak kena la makan makanan y berkhasiat.. 
barulah otak manusia(ai la) boleh bekerja dengan sempurna tanpa sekatan lalu lintas..keh3..
  • suka mencari maklumat
ha yang ni 300% betol.. 
ai suka guna tok google dapatkan apa2 maklumat yang ai nak..
 setiap maklumat yang kita cari tu adalah ilmu..
jadi gunakan kemudahan nie dengan cara yang baik k..
so ai wanna say thanks to you tok google!
  • mengawal diri dari selalu mengkritik
ehe3,,cam yang dekat atas tu la kan.. 
absolutely! ai sentiasa mengawal diri..ya lah kot2 terasa ka apa ka..susah la kan.. ehe3..
 pepun mengkritik dan menjadi seorang pengkritik ialah suatu bidang
 yang ai suka dan ingin ceburi one fine day!kua3..
  • pandai mendorong diri sendiri
ya ka? mendorong macamana tu ek??
  • mudah memahami orang lain ( daya firasat tinggi ) dan banyak simpan rahsia
memahami tu kena la tanya orang lain,,betul ka ai ni memahami? ehe3.. 
tapi pasal firasat2nie..ha betol ni.. ai memang suak berfirasat! 
nak jadi cam nujum pak belalang! keh3 
rahsia apa ek y ai simpan banyak sangat tu? heh3..
  • sukakan sukan, hiburan, dan melancong
sukan tu suka tapi melihat saja..kua3.. 
hiburan? huwa3.. cuba tanya sapa yang xsukakan hiburan? 
hiburan xsemestinya pergi bergelak,enjoy situ enjoy sini..
hiburan ni macam cara mengiburkan diri..
so jawapan ai.. ya lah! ai memang sukakan hiburan..
 so kehidupan pun xtertekan x boring..
cuma dalam berhibur sentiasa mengingatkan diri agar tidak alpa..
 melancong??inipun jadi kegemaran,cuma yang menghalang.. duit awak!! 
kalau xde duit jangan beranganlah nak melancong!! uhu3..
  • kurang menunjukkan perasaan
ya ka? kalau x tunjuk perasaan x berani la nak kritik kan?
tapi,, mungkin sesetengah case tu ade la betol jugak..ehe3.. case ape tu ek?
  • lama menyimpan jika terluka hati
hmm,,no komen..susah gak dalam hal ni..hati manusia ni xsama.. mungkin ya mungkin tak..mungkin tak mungkin ya.. so conclusion is, janganlah lukakan hati ai ek.. uhu3..
 tapi kalu nak tahu lama ka tak ka? try la.. ehe3..
  • terlalu memilih pasangan
haha.. pasangan pun xde macamana nak pilih? 
but,,ehe3.. i suka pada orang yang pangkal nama nya RAJA ehe3.. 
sebab ai nak jadi permaisurinya.. kua3..
  • sukakan benda yang luas
luas?macamana tu ek?korang tau?
  • bersistematik
haish,bersistematik macamana tu ek? penting ka?

msg: 
haha, settle sudah.. so,korang buatla penilaian pada diri korang pulak ek.. yang baik dijadikan panduan yang x baik dijadikan sempadan dan cabaran untuk lebih baik..

Tuesday, November 2, 2010

PENYAKIT LUPA DAN RAHSIA MENGUATKAN DAYA INGATAN

assalamualaikum,,

uhu3..disebkan ai ni sering saje amnesia.. ai gunakanlah kelebihan tok google untuk mencari sebab dan langkah2 bagi menhuatkan daya ingatan ai..uhu3.. layann...


Antara penyebabnya adalah: -

- Makan kepala ikan- Organ dalaman binatang seperti hati. Limpa, jantung, perut dan yang seumpamanya melainkan atas nasihat doktor untuk keperluan kesihatan.- Makan Makanan yang tercemar oleh semut kerana semut dipercayai mengandungi sejenis kimia yang menyebabkan daya ingatan menjadi lemah.- Jangan makan berlebihan (makan semasa lapar berhenti sebelum kenyang).- Jangan minum air antara suapan makan. Maksudnya, jangan minum sebelum anda selesai makan.

Selain daripada itu, elakkan sukan yang boleh menyebabkan gegaran yang kuat kepada kepala seperti tinju, gusti dan sebagainya. Pergaduhan / berkelahi sesama sendiri dengan memukul kepala juga boleh menyebabkan penyakit lupa. Gegaran di kepala yang kuat dan terlalu kerap akan mengakibatkan kadar sejenis bahan kimia yang dipanggil ‘dopamin’akan berkurangan di dalam sel-sel otak. Lalu mengakibatkan daya ingatan yang lemah dan otot-otot yang kurang bermaya.

Rahsia Menguatkan Daya Ingatan 

Untuk menguatkan daya ingatan,dengan rahmat dan sayang Allah SWT, kita dikurniakan makanan yang baik dan dapat menguatkan sistem saraf kita. Diantara jenis makanan yang boleh meningkatkan fungsi ingatan adalah: -

- Buah anggur hitam- Madu lebah- Halia- Buah badam- Susu- Air zam zam- Kismis- Jus karot & madu- Epal- Kurma- Ikan tuna- Tempe- Air soya 

Itu hanyalah sebahagaian daripada makanan yang boleh meningkatkan daya ingatan manusia.

Selain daripada itu, oksigen juga amat penting untuk merangsang otak supaya sentiasa cergas dan cerdas. Satu teknik mengawal pernafasan yang amat baik diamalkan adalah dengan menarik nafas sebanyak 7 kiraan, kemudian tahan nafas sebanyak 14 kiraan. Ulang selalu terutama sewaktu keletihan.

Amalan berpuasa sunat juga baik kerana puasa juga boleh menajamkan minda. Disamping itu latihkan diri berzikir seperti berikut: -

1) Ya Rahman (Maha Pemurah) 100x selepas solat fardhu.2) Ya Hakim (Maha Bijaksana) 300x setiap hari.

msg:
kepada diri sendiri,, eh3 jangan cari jer cuba amalkan ek :)) uhuhu..
kepada korang2, baca n realisasikan dalam kehidupan harian..
insyaallah pasti akan ada penambahbaikan dalam kehidupan..
amin..

Sunday, October 31, 2010

simptom-simptom student nk amek EXAM!!


aishhh,,debarann kian terasa..takut nerbus xtekira..aduhaii tenanglaa atii smgtlaa jiwa utk terus betarungg!! ouhhh :(( 

inilaa aku n mgkin jgk mereka...

Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )
  1. Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )
  2. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.
  3. Time nak exam baru laaa nak full semayang. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah)
  4. Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi time ni memang tak sakit telinga. Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.
  5. Masa tidur pon boleh terbayang-bayang yang baca tadi(ada tu siap ambik handout letak tepi bantal. Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus.
  6. Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je. (ni part tak leh blah la. Time mandi  pun ada yang tanya-tanya. Dahsyat.)
  7. Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.
  8. Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) 
  9. Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni) 
  10. Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)
  11. Time ni ah baru bukak buku tebal. sejarah,pengajian am,ishhh. ;P
  12. Asyik-asyik tengok jam je. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Tanya lagi mmber sebelah. Haihhh. Keliru sangat budak nih.
  13. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.
  14. Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.
  15. Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”
  16. Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.
  17. Kalau nak cakap pon tersasul-sasul. Salah cakap. Pastu cakap benda merepek je. Muka dah la cam zombie. Cakap merepek.repek sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi vs nak jalan-jalan. Nak borak.borak. sampai satu tahap rasa nak rebus buku dengan handout semua. lagi merepek die cakap sebenarnye, lagi banyak topic die tak cover tu.
  18. Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2. Kan senang. Haihh.

p/s;  Muehehe. Konklusinya, jangan usik budak nak exam. Cepat je die nak naik darah. Sebab hormone dia semua tengah berlaga-laga. Otak pun dah overload

^_^ cool

Monday, October 25, 2010

Jangan Pernah Mengeluh Menjadi Wanita

entri bukan hasil nukilan sendiri..maaf ok..
tapi isi entri amat bermanfaat untuk berkongsi sesama kita..
tidak rugi untuk kalian meluangkan sedikit masa membaca entri ini >> 
give :)

1. Doa wanita lebih maqbul dari lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat dari lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulallah SAW akan hal tersebut, jawab baginda : "Ibu lebih penyayang dari bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

2. Wanita yang solehah itu lebih baik dari 1,000 orang lelaki yang tidak soleh.

3. Seorang wanita solehah adalah lebih baik dari 70 orang wali.

4. Seorang wanita solehah adalah lebih baik dari 70 lelaki soleh.

5. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seumpama orang yang senantiasa menangis kerana takutkan Allah SWT dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

6. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedakah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan dari anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail AS.

7. Tidaklah seorang wanita yang haidh itu, kecuali haidhnya merupakan kifarah (tebusan) untuk dosa-dosanya yang telah lalu, dan apabila pada hari pertama haidhnya membaca "Alhamdulillahi'alaa Kulli Halin Wa Astaghfirullah". Segala puji bagi Allah dalam segala keadaan dan aku mohon ampun kepada Allah dari segala dosa."; maka Allah menetapkan dia bebas dari neraka dan dengan mudah melalui shiratul mustaqim yang aman dari seksa, bahkan AllahTa'ala mengangkatnya ke atas darjat, seperti darjatnya 40 orang mati syahid, apabila dia selalu berzikir kepada Allah selama haidhnya.

8. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW.) di dalam syurga.

9. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa taqwa serta bertanggung jawab, maka baginya adalah syurga.

10. Dari 'Aisyah r.ha. "Barang siapa yang diuji dengan sesuatu dari anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya dari api neraka."

Thursday, October 21, 2010

teddy

makn biskut teddy ngn acad...ohh nikmat doe :)

Thursday, October 14, 2010

12 BARISAN MANUSIA .. MENUJU KE AKHIRAT ( JANGAN SOMBONG UNTUK BACA DAN JANGAN KEDEKUT UNTUK BERKONGSI )


CREDIT TO: Ateh Nur

Barisan pertama:
Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T :
"Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat".
Firman Allah 'Aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 Ku(yg menunjukkan kekuasaanKu),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka".

Barisan ke-2:
Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah S.W.T.
"mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk."
Rasulullah S.A.W. bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu.

Barisan ke-3:
Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking
"mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan.
Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka.

Barisan ke-4:
Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut
"Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal.

Barisan ke-5:
Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar
"Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka.

Barisan ke-6:
Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu.

Tuesday, October 12, 2010

Cara hapuskan Lipas


Gelinya Tengok telur dia

Lipas ni dikategorikan sebagai binatang yang kotor.... kalo rumah yang banyak sangat lipas tu means rumah dia tu adelah benda2 yang kotor yang membolehkan lipas suka melepak2 kan situ.... Kalo cam rumah ai nie ade gakla lipas... Kekadang jumpa jugak... Hurmmm... bengang kalo terjumpa ngan si lipas... tapi kita janganlah salahkan si lipas nieh... Dia langsung tak bersalah... Semua dari sikap kita...

Okay, tanak bebel lagi panjang2...

Apa yang korang buat kalo jumpa lipas??? Mesti ambik penyapu n bunuh dia an... Sebenarnya salah cara tue.... Lipas betina nie mempunyai beribu2 telur yang sangat kuat... Even kalo korang dah bunuh ibu lipas tu tapi telur dia tak mati taw....

Apa yang korang leh wat ialah, ambik botol spray kosong n masukkan air dan campurkan dengan cecair sabun... Then nampak jer lipas, spraykan... Dengan cara ni lipas tak boleh bernafas sebab dia bernafas dengan liang badannya iaitu dari hujung kepala hingga ke hujung ekor.... wowww...
Itu adalah satu cara yang save budget lah... Selain daripada beli Baygon atau Ridsect....

Thursday, September 30, 2010

kenapa kita diuji semasa dlm mencr pasangan sejati...

entri ni saim aku wat share n tag katku..gila babas molek..
apohala nyo tag katku wat suci murni dari virus bla3 ini..
haishh,,tapi atas desakanNya,,bahaha..kalu dia tau aku nipu..heh3..
aku nak la sharee this kind of things untuk kalian..
sebenarnya,,bila ditimbang2 ayat dalam ni..
ermm..baguih jugap untuk tips DIMASA HADAPAN..ecececehh..
WNN,,timo qaseh la tag iyo..kua3

Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.
1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.
2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.
3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.
4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.
5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...
6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.
7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.
8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.
9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.
Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.
Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..
PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA.


Monday, September 27, 2010

BUKAN LELAKI IDAMAN!

tadi,,sambil layan facebook ..tetiba muncul lah note y berkaitan dgn title diatas..
hehehe..berminatlah ingin tahu!! semanagt inkuiri gitu dengan bersungguh2nya..
hahaha..okeh,,ni che nak share dekat korang2 yaa..n juga santapan untuk diri sendiri gak nanti..ehehe..

hehe,,sweetkan..sesungguhnya inilah y sebenar2 nya yang sebenar..huhuhu

korang nak tau lebih lanjut? tekan SM

Monday, September 20, 2010

BACALAH YASSIN~


Image from google

RASULULLAH S.A.W. telah bersabda yang bermaksud:
"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:
1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
11. Rasulullah S.A.W bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.
12. Sabda Rasulullah S.A.W lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".
13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.
14. Rasulullah S.A.W bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

Tuesday, April 27, 2010

tok solehor~kem bina jati diri

xtau nak kongsi apa.. banyak benda betol yang jadi..
tapi part yang paling best ialah bersama dengan group2ku
~mirah~
~suhaila~
~elin~
~nabila~
~imah~
saat kitorang discuss untuk buat sesi pembentangan
ada lukisan yang kita kena lukis..
dan ada pembentangnya..
ehe..aku laa..
uhu33.. tapi xsmpt nak snap picture..sob3..
#resepi #cooking try#precious food# 100 days 11 ogos 2014 100 days 16 february 2015 20-an Action songs advertising ALPHABET RECOGNITION AMAZON Art and craft award Baby Milestones baby photo Bandung BECE Ben ashaari bencana a.k.a musibah best place to visit KELANTAN BIRTHDAY PARTY bisnessbyIstanaSyurga bisnessonline BLOGLIST DAN SEGMEN breasfeeding tips brownies children assessment children milestones children performance children safety children trip and visit children with special need=gifted Cinta Malaysia Sayang Kelantan cognitive development contest dan contest DramaTv English Language foodhunters Future Teacher GIVEAWAY greenandredtea greenteathailand hand eyes recognition Hari Rabu hilang# sukar jejaki lagi# dicuri# lalai# holiday a.k.a makan angin :) homeschooling INDONESIA kegemaran saya Ketam kid songs KIDS ACTIVITY KIDS PROJECT KIDS TOYS Kota Bharu Kelantan Kunak lagu+lirik lesen kereta LESSON PLAN Lets learn "BAHASA MELAYU" letters Madinah makanan bercengkerang Makkah Malay songs Maruku mimpi BESAR movie musim panas nephew+niece+children nothing just to say NURSERY NURSERY RHYMES one destination. parenting tips parents teacher relationship party themem Barbie theme PLANE TICKET pools and waterfun PRESCHOOL Princess sofia themem Pink theme PTPTN public transportation puisi+poem+whatsoeverlah Quotes of the Week Ramadhan redteathailand Resepi sos Mangga Resepi sos nyonya REVIEW RINDU SABAH saya jual secret recepi segmen agama sensory skills services Singapore SOS MANGO specialcare SPORT&OUTDOOR SSPN Tawau teaching skills teman+sahabat tengah marah tips+petua+amalan=tindakan toddlers TV SHOW UMRAH water play WRITING SKILLS