Thursday, February 24, 2011

tanda-tanda kematian


100 hari sblm mati
~Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.


40 hari sebelum mati
~pusat akan berdenyut
pd ketika ini,,daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT

7 hari sebelum mati
~hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba- tiba ianya berselera untuk makan.


3hari sebelum mati
~akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri
~mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi
~Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam
~Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan

1hari sebelum mati

~akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya

tanda akhir
~akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinyaTelapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkanTelinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalammata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisiakan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiriSeluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

Oleh itu,, marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semoga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat.Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri. Moga-moga setiap kita dan keluarga diampuni Allah dan diberkati hidup dan mati hingga dapat mempersiap sediakan bekalan untuk hari kemudian kita..WALLAHUA`LAM

*pesanan ingatan untuk diriku dan dirimu:)

Monday, February 21, 2011

aii sukakan setiap patah ayat y dia coretkan~gracias!!



How far can we walk? How much time does it takes to go from one place to another just by walking? How was the changes in time affect on our walk of life? Do you like walking? Semua soalan merapu untuk dimulakan kalau nak bercerita pasal pilihan dalam hidup. Ya, betul. Dalam hidup ini ada yang untung, ada yang rugi, ada yang kaya, ada yang miskin, ada yang gembira, ada yang berduka, ada yang bercinta dan ada yang ingin dicintai. Itu semua merupakan lumrah dalam kehidupan. Memang betul dalam hidup ini ada beberapa perkara yang sudah menjadi ketentuan oleh-Nya. Tapi adalah menjadi tanggungjawab kita untuk berusaha sedaya upaya kerana perkara yang telah ditentukan dan tertulis di Luh-Mahfuz itu diletakkan didalam rahsia Allah. Jadi tidak ada sebab yang konkrit untuk mengabaikan usaha dalam mencapai kejayaan dalam hidup.

Kebanyakan daripada kita, rata-rata yang berumur 17 tahun dan keatas, dah mula meletakkan masalah sebagai suatu beban. Bukan nak kata yang muda-muda tu tak rasa masalah tapi mereka tu kurang matang untuk memikirkan penyelesaian. Ramai dari yang 'sepatutnya' dah boleh berfikir dengan waras, masih lagi terkapai-kapai mencari jalan penyelesaian walhal pilihan itu sepatutnya dah boleh dibuat lama dahulu. 'There were no bad choices, only wrong decision'Renung-renungkan dah fikir-fikirkan maksud frasa tersebut. Setiap pilihan yang kita buat adalah merupakan suatu peluang. Tapi apabila keadaan menjadi sebaliknya, jangan dipersalahkan pilihan itu tetapi keputusan yang dibuat ketika melalui jalan itu yang bermasalah. Pokok pangkalnya semua terletak kepada kewarasan dan kematangan diri kita sendiri.

Kegagalan bukan satu alasan untuk putus asa. Aku sendiri sudah beratus kali mengalami kegagalan dalam hidup tapi itu semua merupakan silap aku sendiri, dan aku tidak pernah menyalahkan takdir kerana setiap kegagalan itu mengajar. Kalau di luar sana beratus orang yang cacat berjuang dalam Paralympic, kenapa kita ni manusia yang sempurna sifat tak boleh berusaha dalam hidup sendiri? Jadi kesimpulannya, kegagalan, takdir ketentuan Allah, penerimaan orang lain, dan segala aspek negatif tidak boleh sama sekali menjadi alasan untuk kita give up , berputus asa dalam hidup, mahupun cuba menamatkan riwayat sendiri. Itu bodoh.




words : ai hrp ai xcepat melatah n ai xrase 


tertekan bla seseuatu y menekan,,dan 


ai jga berharap rakan blogger lain juga 


tidak akan pernah berhenti untuk 


berusaha..ok? 


Ya Allah sekali lg,,ak xhingin untuk gagal lg pada episod hidupku y akn datang.. bantulah ak Ya allah.. berikanlah ak kekuatan dan kebijaksanaan dalam mengawal setiap tindak tandukku bagi melahirkan perasaan semangat untuk tidak mudah mengalah..amin...

alhamdullilah ~,~

akhirnya rezuk exam dh diketahui..o ak,,tp tdk bt famly ak n kengkwn y nk tau..pelik dgn sikapku y sukar utk berkongsi.. rezukku...sekali lg ak mengucap shukur,,rezuk Pa ku iaitu nyawaku terselamt,,tp sayangss rezukku y sbnr jatuh terguling2 dr rezuk trialku...Ya Allah,,ak terkejut...ak sedih impian ak nk dptkn rezuk A bt sastera tdk tercapai...ak amat kecewe..ak dah berusaha..sebaik mungkin..tp knapa Ya Allah? knapa xdpt? slh dmana? sdngkn ketika ak menjawb solan y dberi,,ak menjwbnya dgn penuh smgt.. rezukku y len plak,,spt y ak jangka,,eko ak dh fail..ahaha3..gilak..tp sej,,oii terkilan daa jgak.. cikgu pun tekejut..asal jatuhh?? cikgu tnya awk kn ok msa ujian bulann..ntahlaa cipgu..sy pun xtau..tetiba saje rezuk down..nk bt camna..mgkn sy byk ngumpat cikgu kot blkng kot..ehey2..dlm ati berkata2.. apa daa.. orng kata ak xnmpk sedih,,ehey3..duk suka2..ko xkecewe ka da? setengh orng kata..oii asal ko da,,bape ko dpt? muyungg jaa..ak hahaha..mane ade..bese2 jer.. bg ak,,pndgn orng kedua lg tepat..ehey3.. dlm atii nk terjerit3..ak takuit beb...sumguh..

ak sedih sbnrya,,sgt..asal la ak nie xbjak?? asal la ak ni xdpt rezuk y boleh membanggakn? asl??? hishhh...
klow ikutkn ati ak nie,,ase malass dah nk belaja..malas sgt..tp klow ikut smgt ak skrng..ak nak repeat paper..ayoiii..apemcm ini maa?? kesian mak ayah ak,,famly2 ak..huh..dpt ank mcm ak ni kan..mcm xgna jer.. tp ak boleh brbh kn..mcm y penah ak postkn,,hrni bkn hari terakhir.. ak nie x menagis kalii ni..pelip jgak..dah ego sgt ka ak nie..sakit hati xdpt rezuk baik ja lbh2..xde ase nk menagis ato nk bejiwang mcm dlu2.. ak makin stress bla orng tnya ak dpt rezuk bape? tu jelaaa.. ak hrp skrng nie,, ak boleh msk u jugak..kalopun rezuk ak mcmtu..ak hrp sesangat nasib ak baik.. ya allah,,bukaknlaa pintu universiti utkku ya allah... ak mohon ya allah..

tp,,smentara menuggu permohonan ak boleh ka x,,ak nak settle semua benda..ak nk repeat balik.. ak nak thn depan ak nk ak dpt 4 flat 5 p A's..ak nk mcmtuu..sumguhh,,ak nk mcmtuu..ak dah xboleh thn camgini..ak kena buktikn jgk pd mereka semua dsekelilingku y ak boleh! ak xboleh jd sampah msyrkt..ak pasti boleh!! ya allah,,harni ak bt permohonan kerja dkt SMO,,ak hrp permohonan tuu dterima..ak akn bekerja smbl belajar..jd ibu bapaku xkn ase ak nie menyampah sgt kn?? btol x? ya allah ak harap ko boleh tunaikn permintaan aku ni.. dkt sana,,ak akn ade msa byk dgn buku2,,ak ade msa nk bajar..ya allah,,tolonglaa.. ak nk sungguh nii.. ak smgt skrng ni..lg,,ak pun ade bt pemohonan keje dkt sekitar kb mall..huh..stress ak.. gaji 1 hr dpt rm 20..dr pkol 10.am to 10 pm..gila apa..haha..tp nk bt camna kn..ak perlu buktikn pd ibubapaku,,ak xdilahirkn utk jd manusia y sia2..ok dak?? ya allah,,sumguh ak xnk fikirkn y buruk2 lg..ko tolongkn matangkn fkrnku ya allah.. setiap saat n setiap msa hadirknlah n tiupknlh smgt2 y bru utkku.. ak mohon ya allah..

bt rakan2ku y berjaya dpt 5 p,,syukur kehadrat ilahi dgn limpah kurnianya.. alhamdullillah korang berhak mndptnya.. thn nie,,tahun y bahgia bt pengetua..ak amat2 bersyukur,,sekurang2nya ak xmenjatuhkn grade sek..tp ak jga berharap ak boleh msk ums..n itu boleh btkn tuan pengetua lbh bahgia.. nmpk kbhgiaan tuan pengetua hrni..sanggup kelurkn wang utk belanja kt orng mc d..gracias..kalopun ak xmenyentuhnya tp ak amt mghargainya..dpt ak lihat sinar kbhagiaanmu..cma ak blom dpt memberi sinar kebahgiaan bt ibu bapaku..sesalkah ak?? yaa,,tp ak akn bangkit!! sumguh..n sekiranya prjlnn y ak tlh aturkn itu KAU rahmati Ya Allah,,bantulah ak..tiupknlah rahmatmu utkku,,kalopun rahmat itu sedikit tp tiupknlah selalu agr ak tdk terus lalai dr mnjd umatmu..

esok,,ak akn jumpa kaunselor..uhu2..byk benda ak nk settle..ssh nk ckp kt cni..Ya Allah,, ak hrpkn sinar kbhagiaan utkku drMu y maha berkuasa lg bijaksana..
#resepi #cooking try#precious food# 100 days 11 ogos 2014 100 days 16 february 2015 20-an Action songs advertising ALPHABET RECOGNITION AMAZON Art and craft award Baby Milestones baby photo Bandung BECE Ben ashaari bencana a.k.a musibah best place to visit KELANTAN BIRTHDAY PARTY bisnessbyIstanaSyurga bisnessonline BLOGLIST DAN SEGMEN breasfeeding tips brownies children assessment children milestones children performance children safety children trip and visit children with special need=gifted Cinta Malaysia Sayang Kelantan cognitive development contest dan contest DramaTv English Language foodhunters Future Teacher GIVEAWAY greenandredtea greenteathailand hand eyes recognition Hari Rabu hilang# sukar jejaki lagi# dicuri# lalai# holiday a.k.a makan angin :) homeschooling INDONESIA kegemaran saya Ketam kid songs KIDS ACTIVITY KIDS PROJECT KIDS TOYS Kota Bharu Kelantan Kunak lagu+lirik lesen kereta LESSON PLAN Lets learn "BAHASA MELAYU" letters Madinah makanan bercengkerang Makkah Malay songs Maruku mimpi BESAR movie musim panas nephew+niece+children nothing just to say NURSERY NURSERY RHYMES one destination. parenting tips parents teacher relationship party themem Barbie theme PLANE TICKET pools and waterfun PRESCHOOL Princess sofia themem Pink theme PTPTN public transportation puisi+poem+whatsoeverlah Quotes of the Week Ramadhan redteathailand Resepi sos Mangga Resepi sos nyonya REVIEW RINDU SABAH saya jual secret recepi segmen agama sensory skills services Singapore SOS MANGO specialcare SPORT&OUTDOOR SSPN Tawau teaching skills teman+sahabat tengah marah tips+petua+amalan=tindakan toddlers TV SHOW UMRAH water play WRITING SKILLS