Friday, October 30, 2009

kisah Saidina Ali dan peminta sedekah

Siti Fatimah, isteri Saidina Ali didatangi seorang peminta sedekah. Ketika itu Saidina Ali mempunyai 50 dirham. Setelah menerima wang, pengemis itu pun balik. Di tengah jalan, Saidina Ali bertanya berapa banyak yang diberi oleh Saidatina Fatimah. Apabila diberitahu 25 dirham, Saidina Ali menyuruh pengemis itu pergi sekali lagi ke rumahnya. Pengemis itu pun pergi dan Fatimah memberikan baki 25 dirham kepada pengemis itu.
Selang beberapa hari, datang seorang hamba Allah berjumpa Saidina Ali dengan membawa seekor unta. Orang itu mengadu dalam kesusahan dan ingin menjualkan untanya. Saidina Ali tanpa berlengah menyatakan kesanggupan untuk membelinya, meskipun ketika itu dia tidak berwang. Dia berjanji akan membayar harga unta itu dalam masa beberapa hari.
Dalam perjalanan pulang, Saidina Ali berjumpa dengan seorang lelaki yang ingin membeli unta itu dengan harga yang lebih tinggi daripada harga asal. Saidina Ali pun menjualkan unta itu kepada orang itu. Setelah mendapat wang, Saidina Ali pun menjelaskan hutangnya kepada penjual unta.
Beberapa hari kemudian, Rasulullah saw berjumpa Saidina Ali lalu bertanya "Ya Ali, tahukah kamu siapakah yang menjual dan membeli unta itu?" Apabila Saidina Ali mengatakan tidak tahu, Nabi menerangkan yang menjual itu ialah Jibril dan yang membelinya ialah Mikail.

MORAL & IKTIBAR
  • Allah membalas atau memberi ganjaran berlipat ganda jika kita menolong orang yang dalam kesusahan.
  • Memberikan bantuan kepada orang yang susah merupakan satu aset yang balasannya akan diterima di dunia lagi.
  • Berikanlah bantuan kepada orang yang berada di dalam kesempitan kelak Allah akan melepaskan kita semasa kita berada dalam kesusahan.
  • Keyakinan kepada balasan baik Allah merangsang kita untuk melakukan amalan dan kebajikan dengan lebih banyak.

Tuesday, October 13, 2009

love??cinta??


Cinta adalah penjelmaan prasaan jiwa & gelojak hati ssorang.kerana cinta m’jadikn dunia lebih indah. Kerana cinta mmbuatkn muka yg masam jadi berseri seri.membuat org berasa tak sakit,mandi x basah,penakut jadi berani,yg lemah jadi kuat..
Tapi,adakah cinta yg dimaksudkan macam tu?tidak!!kerana cintalah manusia merintih dan menangisi kehidupan spnjg masa. Atas dasar cinta juga seseorang mengakhiri hidupnya secara trajedi. Atas nama cinta jugalah perang boleh meletus. Inilah cinta yg di kambing hitamkan dan cinta yg berlandaskan nafsu syahwat semata mata. Ketika cinta dianggap sbg emosi memuaskan nafsu dan pergaulan bebas,maka siap sedialah dgn kehancuran akan datang..

Jenis2 cinta zaman moden:
• Cinta monyet: berlandaskan syahwat
• Cinta semusim: sering berganti pasangan
• Cinta buta: yang haram turut dilakukan demi cinta
• Cinta terlarang: tanpa restu
• Cinta imaginasi: cinta dalam khayalan
• Cinta kilat dan lokasi: cinta kerana kegiatan tertentu
• Cinta materialistik: cinta harta benda
• Cinta munafik: cinta pura-pura
• Cinta tubuh: cinta seks
• Cinta belas kasihan: cinta kerana kasihan
• Cinta maut: berakhir dengan kematian
• Cinta orang tua: tidak mahu mengecewakan org tua
• Cinta calon mertua: cinta kerana mertua saying pada anak gadisnya sehingga malu mengecewakan mertuanya
• Cinta populariti: cinta kerana pasangan terkenal
• Cinta nasab atau keturunan: sama keturunan
• Cinta agama: mempermainkan agama, misalnya pura-pura memeluk Islam sebelum memurtadkan pasangan
• Cinta suci: cinta yg jauh daripada kepentingan peribadi

Kategori dan peringkat cinta..



• Cinta narsitik/narnisme
Cinta yg berlebihan pd diri sendiri,sehinggakan jika mencintai org lain dia berfikir apakah keuntungan yg bakal diperolehinya..

• Cinta transaksional/cinta pedagang
Ada untung diambil,jika tiada ditinggalkan

• Cinta nikmat/hedonis
Kahwin cerai atau hidup bersama tanpa nikah

• Cinta patologik
Mencintai seseorang secara berlebihan atau cinta buta spt Romeo dan Juliet atau Qaish dan Laila

• Cinta murni
Cinta tanpa batasan. Semua yg dilakukan lahir dari hati nurani. Ini tingkat cinta yg istimewa. Jika seseorang salah,seorang lagi menasihati. Cinta dirasai dlm hal berumah tangga dan menuju keluarga sakinah. Lelaki yg memiliki cinta ini pasti setia dan memiliki persiapan utk bertarung badai rumah tangga

• Cinta agung
Cinta yg tak pernah mengharapkan apa-apa selain keredhaan Allah.Org spt ini adalah hamba yg memiliki tingkat ihsan dan boleh diperoleh oleh org yg hatinya jauh dari syahwat serta segala bentuk penyakit hati


msg:
so,bagi korang2 yang sedang hangat bercinta ni..ha fikir2 kanlah.. alah cinta mana yang korang miliki..berpada2lah dalam bercinta jangan memakan diri..cintailah pada yang satu yang Maha Berkuasa..
credit to my tok google :)
#resepi #cooking try#precious food# 100 days 11 ogos 2014 100 days 16 february 2015 20-an Action songs advertising ALPHABET RECOGNITION AMAZON Art and craft award Baby Milestones baby photo Bandung BECE Ben ashaari bencana a.k.a musibah best place to visit KELANTAN BIRTHDAY PARTY bisnessbyIstanaSyurga bisnessonline BLOGLIST DAN SEGMEN breasfeeding tips brownies children assessment children milestones children performance children safety children trip and visit children with special need=gifted Cinta Malaysia Sayang Kelantan cognitive development contest dan contest DramaTv English Language foodhunters Future Teacher GIVEAWAY greenandredtea greenteathailand hand eyes recognition Hari Rabu hilang# sukar jejaki lagi# dicuri# lalai# holiday a.k.a makan angin :) homeschooling INDONESIA kegemaran saya Ketam kid songs KIDS ACTIVITY KIDS PROJECT KIDS TOYS Kota Bharu Kelantan Kunak lagu+lirik lesen kereta LESSON PLAN Lets learn "BAHASA MELAYU" letters Madinah makanan bercengkerang Makkah Malay songs Maruku mimpi BESAR movie musim panas nephew+niece+children nothing just to say NURSERY NURSERY RHYMES one destination. parenting tips parents teacher relationship party themem Barbie theme PLANE TICKET pools and waterfun PRESCHOOL Princess sofia themem Pink theme PTPTN public transportation puisi+poem+whatsoeverlah Quotes of the Week Ramadhan redteathailand Resepi sos Mangga Resepi sos nyonya REVIEW RINDU SABAH saya jual secret recepi segmen agama sensory skills services Singapore SOS MANGO specialcare SPORT&OUTDOOR SSPN Tawau teaching skills teman+sahabat tengah marah tips+petua+amalan=tindakan toddlers TV SHOW UMRAH water play WRITING SKILLS