Saturday, May 14, 2016

TRAVEL REVIEW|Bus Accident at Simpang Renggam| 1 Day Trip to singapore

exactly, days past really fast. sedar dalam tidak sedar it has been one week. hmm rasa sedih juga sebab tidak sampai ke singapura for the second time, tetapi at the same time i feel blessed i was fine after all..

teringin sangat nak pergi Garden the Bay. Lagi teringin bila tengok Dr Azizan punya post gambar Bunga Tulip.. masa first time pergi singapore dulu pun xpergi sebab banyak sesat dalam MRT dan tidak sempat juga lah.

so, Target nak pergi singapore second time tu nak ambil gambar banyak-banyak dekat Garden the bay dengan Pulau Sentosa. Rasa nak jer join the next trip tapi masa pula xmenentu. hmm.. anyway, setiap kejadian tu ada lah hikmahnya yang tersembunyi. I feel blessed when i don't have nothing to lose. compare than other passenger.. cuma buat masa sekarang rasa sedikit takut dan trauma. lebih lebih lagi bila jadi penumpang even dalam kereta pun.. but at the same time, i feel some pain too around my lower back.. especially when to sit down and also when to stand up.. rasa pain tu pun sangatlah rasa bila duduk for too long.. nak pergi hospital to check up rasa takut la pula.. so for the meantime, bagi masa one week more.. insyallah and hopefully i was fine..

cepat betul one week.. kalau last week masa ni dah on the way nak sampai KL sentral balik. awal pagi accident dan move to another perhentian.. tunggu another bas datang pick up almost tengahari dan straight to Hospital kluang bersama sama dengan penumpang lain.. so percutian 1 hari ke singapore tu boleh dikatakan percutian 1 hari di Hospital kluang.

here is the few photo:

sebelum accident, around 4 am sempat snap photo this snack.. 
got this snack around 1am kot. lepas snap and last stop dah terlelap.. lucky and bless im still alive.
Thank You Allah..

 
masa ni dah around 5 am kot.. sebab bomba dah sampai.. ambulans pon..


Latebaby and her parents :'(
Semoga Baby gembira diSyurga sana sayang.. dan sentiasa doakan ibubapa baby kuat..

dah pagi,, and driver bus pun dah keluar dari bus. bila dah pagi dan matahari dah naik tu la baru tahu dari mana saya keluar dari bus.. its from the roof top window.. 
now dah cukup sedar, i have to do not gain any weight and get exercise daily.. selain dari rasa shaking pada kaki tangan yang xboleh berdiri dengan normal sebab otak pun still in mood shock.. our body shape pun play own role.. huhuhu...  


berehat sambil tunggu truck tarik bus and tunggu another bus to pick up. dan tunggu makanan juga dari travel agent. sambil tunggu makanan yang tidak sampai sampai.. The director of Bahtera Kembara Holidays and his travel crew Asma p beli pau and bagi dekat semua penumpang yang selamat tapi lapar.. 

dah beli pau tetiba makanan pun sampai. makanan pun campur-campur. Ada nasi goreng, nasi ayam, kew tiau and mee goreng. so as usual makanan nasi goreng lah jadi pilihan.. walaupun at this state, this travel agency still run their responsibility to take care of their customer feel. even though not 60% perfect but with this attitude i believe he can go far. Since this kind of accident was the first time too for them and the company . 

kakak ni look really young kan. dia datang dengan her another kakak and adik-adik. the youngest sister is 28 years old. so imagine la berapa age kakak ni.. hew3.. anyways, kakak and adik2 kakak  ni ada dekat hospital kluang. hopefully, they are all fine. Aamiin.. insyaallah.

sampai dekat hospital kluang, when everyone get their own check up and x-tray i don't.. i was fine physically, tidak nampak kesan luka atau terkoyak. no patah patah.. i was fine.. cuma masa ni bila i was sit down too long atas kerusi and when to stand up.. ehh rasa lenguh habis and rasa pain yang weird on my lower back.. till now still rasa.. hopefully nothing worst.... xmoh la p hospital, get jarum or apa2 lah.. TAK NAK..

 
dah duduk lama2 on chair rasa nak duk kat luar tengok hujan.. layan perasaan sorang-sorang.. huhuhu..hujan lebat sangat masa ni.. ohh.. beremosi la pula masa ni bersama hujan.. ada petir juga.. i really love rain especially bunyi hujan tu.. rasa tenang sangat..tp lepas hujan beberapa minit datang pula bersama petir.. takut la pula.. wuhuuuu.. dah nak masuk dalam tapi disebabkan ada jer orang lalu lang kat luar then i feel strong sedikit..


masa ni dah nak balik.. dan jumpa hana dekat kecemasan tu.. kepala dan dahi habis kena jahit.. rupanya dekat bahgian mata pun ada luka-luka.. takut tengok keadaan dia.. semoga Hana kuat.. pasal parut jahitan tu.. insyaallah boleh sembuh seperti sediakala.. sekarang ada macam-macam jenis rawatan kecantikan.. when i was fine can walk but do not know anyone to what to help.. bila jumpa this girl, i feel really blessed.. she was safe and hopefully she stay strong to live and have strong will to travel in future too.. when she was young and have a strong will to have own experience travel alone.. she got this accident and injured.. siapa yang tidak trauma.. semoga Hana baik-baik saja.. insyaallah.. this picture i snap masa tolong Hana pergi ambil ubat..

dah settled ambil ubat terus masuk bus and bus direct straight to kl sentral.. this is how my 1 day trip to Singapore by Bahtera Kembara Holidays journey end.

ohh.. before end this post.. Hospital kluang ni sunyi betul. car park dekat luar hospital pun banyak sangat. not such like hospital in kota bharu... weheeeee... and Doctor's and Nurses pun cantik-cantik and handsome.. hehehe.. especially doctor kat luar pendaftaran tu.. baru  jer i was thought nak buat x-tray tengok muka dia terus blur xtau what i want.. terus xjadi... hehehe..

for those who read my blogs. do not hesitate to get a package 1 Day trip to Singapore.. tidak kesah la dari mana2 agency you want..  and i suggest this one la.. do not get scared.. especially when you feel want to travel alone.. this one should be a good start to travel alone with package. hehehe

about an accident.. no one plan to get an accident.. but it has wrote.. Kun Fa Ya Kun.. kalau Allah ingin ia terjadi Maka ia tetap akan terjadi..

as an advice after having an experience a bus accident.. i have thought.. each of us need an insurance life.. especially those who really want to travel the world must need and have travel insurance cover..

jika ada rezeki yang lebih dan umur yang panjang,, i will came again and join this trip soon.. Insyaallah


Love,
teamoHada









Post a Comment
#resepi #cooking try#precious food# 100 days 11 ogos 2014 100 days 16 february 2015 20-an Action songs advertising ALPHABET RECOGNITION AMAZON Art and craft award Baby Milestones baby photo Bandung BECE Ben ashaari bencana a.k.a musibah best place to visit KELANTAN BIRTHDAY PARTY bisnessbyIstanaSyurga bisnessonline BLOGLIST DAN SEGMEN breasfeeding tips brownies children assessment children milestones children performance children safety children trip and visit children with special need=gifted Cinta Malaysia Sayang Kelantan cognitive development contest dan contest DramaTv English Language foodhunters Future Teacher GIVEAWAY greenandredtea greenteathailand hand eyes recognition Hari Rabu hilang# sukar jejaki lagi# dicuri# lalai# holiday a.k.a makan angin :) homeschooling INDONESIA kegemaran saya Ketam kid songs KIDS ACTIVITY KIDS PROJECT KIDS TOYS Kota Bharu Kelantan Kunak lagu+lirik lesen kereta LESSON PLAN Lets learn "BAHASA MELAYU" letters Madinah makanan bercengkerang Makkah Malay songs Maruku mimpi BESAR movie musim panas nephew+niece+children nothing just to say NURSERY NURSERY RHYMES one destination. parenting tips parents teacher relationship party themem Barbie theme PLANE TICKET pools and waterfun PRESCHOOL Princess sofia themem Pink theme PTPTN public transportation puisi+poem+whatsoeverlah Quotes of the Week Ramadhan redteathailand Resepi sos Mangga Resepi sos nyonya REVIEW RINDU SABAH saya jual secret recepi segmen agama sensory skills services Singapore SOS MANGO specialcare SPORT&OUTDOOR SSPN Tawau teaching skills teman+sahabat tengah marah tips+petua+amalan=tindakan toddlers TV SHOW UMRAH water play WRITING SKILLS