Saturday, October 17, 2015

homemade playdough


today, around 5 pm. my nephew ask for making their own playdough.. kalau ikut tahap kemalasan memang malas nak layan. but i believe, with play, interact in quality activity with them more could be help in better relationship in future. i do really love them. Nak bagi duit, nak beli toys selalu masih xmampu.. sob2.. so,, this is the only way..  kuatkan hati, bangun dan play with them. furthermore, playdough can help them in learning through many development of stages. so nanti i will share the benefits playing with playdough ok.. nak recipe tak? hihi

jom layan gambo anak monakan ni :)


ingat nak bagi sorang satu bekas, tapi fikir dan fikir.. let them learn to sharing and take turn.. masa tengah campur bahan2 ni, 

Faiz cakap: sugar sugar.. baru manis sikit.. 
Arshad: haa aa lepas tu kita bakar.. pastu boleh makan..

hahaha.. next time kita buat macam tu yaa...

so here is the ingredient that you need:

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 cawan garam
separuh cawan minyak masam
3/4 cawan air
3 sudu tepung jagung (actually agak2 jer)
pewarna makanan




after siap letak semua bahan2 penting.. baru bawa mereka keluar.. hee outdoor sessions pula..
faiz tengah borak cakap dia buat tulang.. 



dah buat lubang semut pula



volcano 


konon nak buat experiment lepas dorang dah bosan main dough ni.. tapi xpuas2.. so xjadi la plan nak tunjuk dan suruh dorang explore sendiri volcano experiment.. hihihi
next time lah..




so itu jerr.. 





love,
teamoHada
Post a Comment
#resepi #cooking try#precious food# 100 days 11 ogos 2014 100 days 16 february 2015 20-an Action songs advertising ALPHABET RECOGNITION AMAZON Art and craft award Baby Milestones baby photo Bandung BECE Ben ashaari bencana a.k.a musibah best place to visit KELANTAN BIRTHDAY PARTY bisnessbyIstanaSyurga bisnessonline BLOGLIST DAN SEGMEN breasfeeding tips brownies children assessment children milestones children performance children safety children trip and visit children with special need=gifted Cinta Malaysia Sayang Kelantan cognitive development contest dan contest DramaTv English Language foodhunters Future Teacher GIVEAWAY greenandredtea greenteathailand hand eyes recognition Hari Rabu hilang# sukar jejaki lagi# dicuri# lalai# holiday a.k.a makan angin :) homeschooling INDONESIA kegemaran saya Ketam kid songs KIDS ACTIVITY KIDS PROJECT KIDS TOYS Kota Bharu Kelantan Kunak lagu+lirik lesen kereta LESSON PLAN Lets learn "BAHASA MELAYU" letters Madinah makanan bercengkerang Makkah Malay songs Maruku mimpi BESAR movie musim panas nephew+niece+children nothing just to say NURSERY NURSERY RHYMES one destination. parenting tips parents teacher relationship party themem Barbie theme PLANE TICKET pools and waterfun PRESCHOOL Princess sofia themem Pink theme PTPTN public transportation puisi+poem+whatsoeverlah Quotes of the Week Ramadhan redteathailand Resepi sos Mangga Resepi sos nyonya REVIEW RINDU SABAH saya jual secret recepi segmen agama sensory skills services Singapore SOS MANGO specialcare SPORT&OUTDOOR SSPN Tawau teaching skills teman+sahabat tengah marah tips+petua+amalan=tindakan toddlers TV SHOW UMRAH water play WRITING SKILLS