Monday, May 9, 2011

pulut durian

haloo2,,entry ni berkaitan dgn durian..xsuka durian? hmm belajar lah menyukai..keh3..
saya sukaa sangat durian! bau dia wOW marvelos! keh3.. rasa dia..huii cair kat lidah lahh!!
teringat lak dulu2,,dalam kebun arwah atok..banyak sangat durian..xyah beli tau..bila musim jaa boleh makan.. kalau orang makan sampai muak,,saya lak xkan pernah muak! uhu3,,rindu3.. sekarang ni,,nak makan pun kena beli,,rasa cam xcukup jer..kua3.. sebiji pun pasti licin!! wahh gilak bukan? hehe..
orang makan durian terasa panas dah berhenti makan,,saya lak kalau rasa panas semakin nak makan..
wuu,,sodap3!!



ni buah dunyan y dbeli di wakaf che yeh.. ermm,,memang sedap,,tapi rasa dia x pure..
y?sebab buah ni xjatuh sendiri dari pokok(dikait dan diperan)..
so,,rasa dia macam manis2 gula gitu laa..uhuhu,,sedih kan?
 rindu betul nak makan duyan arwah atok..isi tebal,manis dan pejal!
nama duyan tu ( duyan toklitok ).. hmm,,duyan dalam kebun dah berkurang dah,,
sebab 3thn lepas pokok duyan banyak kena sambar sama petir..buah2 banyak sangat gugur..batang2 pokok ada y patah,,ada jadi xsubur n macam2 benih dah try tuk pokok2 tu sehat balik,,tapi xbejaya..huh3..

dulu2 pun still lagi ingat,,
bila musim duyan jer mesti berguni2 buah dekat atas simen..pastu arwah atok buat solat hajat,,
bila duyan lebih lagi atok kasi dekat sedara mara ngn jiran tetangga..
kekadang bila duyan tu banyak sangat atok jual bila ada orang nak beli..
tapi selalunya memang ada ja orang beli,,sebab duyan yang atok tanam memang best!
dan atok ada pelanggan tetap lagi,,duyan y atok jual pun xmahal macam sekarang..

 bila atok dah meninggal,,bapak ngan omak lak urus kebun arwah atok,,buah duyan lak semakin dah berkurang bila musim berbuah..sehinngga lah hari pokok2 duyan banyak di sambar petir dan mati..
dan sekarang,,buah dalam kebun atok masih ada..cuma,,dah berkurang..
kalau berbunga,bunga gugur..kalau berbuah,,buah putik (xcukup masak)..
tapi buat masa sekarang,,didalam kebun arwah atok masih ada buah y sihat..
cuma untuk masa akan datang saya dah xpasti lagi..uhu3..
dan bagi kami sekeluarga makan buah y ditanam atok adalah perkara yang paling membahagiakan bila buah tersebut masuk kedalam rongga mulut dan cair dilidah! <3
  

pulut + gula pasir(kasar) + nisey (gula melaka) + santan


   letak duyan y paling penting!! keh3


ok nilahh hasilnya bila digabungkan semuanya..
<3

lupa lak nak snap pic cara saya makan pulut duyan ni..hehe..sebab cara saya makan mungkin xsama dgn cara awak2 semua makan kan? keh3.. kalau cara saya makan kan,,komperm awak akan muntah dan xlalu melihatnya..hehe.. tapi bagi saya ia amat2 lah menyelerakan!! wahh awesome!!


Post a Comment
#resepi #cooking try#precious food# 100 days 11 ogos 2014 100 days 16 february 2015 20-an Action songs advertising ALPHABET RECOGNITION AMAZON Art and craft award Baby Milestones baby photo Bandung BECE Ben ashaari bencana a.k.a musibah best place to visit KELANTAN BIRTHDAY PARTY bisnessbyIstanaSyurga bisnessonline BLOGLIST DAN SEGMEN breasfeeding tips brownies children assessment children milestones children performance children safety children trip and visit children with special need=gifted Cinta Malaysia Sayang Kelantan cognitive development contest dan contest DramaTv English Language foodhunters Future Teacher GIVEAWAY greenandredtea greenteathailand hand eyes recognition Hari Rabu hilang# sukar jejaki lagi# dicuri# lalai# holiday a.k.a makan angin :) homeschooling INDONESIA kegemaran saya Ketam kid songs KIDS ACTIVITY KIDS PROJECT KIDS TOYS Kota Bharu Kelantan Kunak lagu+lirik lesen kereta LESSON PLAN Lets learn "BAHASA MELAYU" letters Madinah makanan bercengkerang Makkah Malay songs Maruku mimpi BESAR movie musim panas nephew+niece+children nothing just to say NURSERY NURSERY RHYMES one destination. parenting tips parents teacher relationship party themem Barbie theme PLANE TICKET pools and waterfun PRESCHOOL Princess sofia themem Pink theme PTPTN public transportation puisi+poem+whatsoeverlah Quotes of the Week Ramadhan redteathailand Resepi sos Mangga Resepi sos nyonya REVIEW RINDU SABAH saya jual secret recepi segmen agama sensory skills services Singapore SOS MANGO specialcare SPORT&OUTDOOR SSPN Tawau teaching skills teman+sahabat tengah marah tips+petua+amalan=tindakan toddlers TV SHOW UMRAH water play WRITING SKILLS