Tuesday, May 10, 2011

Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?

sekadar perkongsian..
credit to Nurul Qhalbi..hmm..

"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"   "Oh.. itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"   "Baitullah tu apa?" ... "Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"   "Allah ada dalam tu?"   "Tak.."   "Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"   "Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."   "Kamu sembah apa?"   "Saya sembah Allah swt"   "Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"   "Saya menghadap sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."   "Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."   "Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"   "Pernah.. selalu.."   "Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"   "Tengok perlawanan bola la.."   "Di mana?"   "Dalam tv la.."   "Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."   "Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."   "Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."   "So..?"   "Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"   "Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."   "Peliknya.."   "Sebab apa pulak pelik?"   "Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."   "Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."   "Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"   "Ya.. tak pelik.."   "Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt.. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."   "Erk.. kau betul.."    

pesanan sayang:
 sila sila la share~
Post a Comment
#resepi #cooking try#precious food# 100 days 11 ogos 2014 100 days 16 february 2015 20-an Action songs advertising ALPHABET RECOGNITION AMAZON Art and craft award Baby Milestones baby photo Bandung BECE Ben ashaari bencana a.k.a musibah best place to visit KELANTAN BIRTHDAY PARTY bisnessbyIstanaSyurga bisnessonline BLOGLIST DAN SEGMEN breasfeeding tips brownies children assessment children milestones children performance children safety children trip and visit children with special need=gifted Cinta Malaysia Sayang Kelantan cognitive development contest dan contest DramaTv English Language foodhunters Future Teacher GIVEAWAY greenandredtea greenteathailand hand eyes recognition Hari Rabu hilang# sukar jejaki lagi# dicuri# lalai# holiday a.k.a makan angin :) homeschooling INDONESIA kegemaran saya Ketam kid songs KIDS ACTIVITY KIDS PROJECT KIDS TOYS Kota Bharu Kelantan Kunak lagu+lirik lesen kereta LESSON PLAN Lets learn "BAHASA MELAYU" letters Madinah makanan bercengkerang Makkah Malay songs Maruku mimpi BESAR movie musim panas nephew+niece+children nothing just to say NURSERY NURSERY RHYMES one destination. parenting tips parents teacher relationship party themem Barbie theme PLANE TICKET pools and waterfun PRESCHOOL Princess sofia themem Pink theme PTPTN public transportation puisi+poem+whatsoeverlah Quotes of the Week Ramadhan redteathailand Resepi sos Mangga Resepi sos nyonya REVIEW RINDU SABAH saya jual secret recepi segmen agama sensory skills services Singapore SOS MANGO specialcare SPORT&OUTDOOR SSPN Tawau teaching skills teman+sahabat tengah marah tips+petua+amalan=tindakan toddlers TV SHOW UMRAH water play WRITING SKILLS