Tuesday, October 12, 2010

Cara hapuskan Lipas


Gelinya Tengok telur dia

Lipas ni dikategorikan sebagai binatang yang kotor.... kalo rumah yang banyak sangat lipas tu means rumah dia tu adelah benda2 yang kotor yang membolehkan lipas suka melepak2 kan situ.... Kalo cam rumah ai nie ade gakla lipas... Kekadang jumpa jugak... Hurmmm... bengang kalo terjumpa ngan si lipas... tapi kita janganlah salahkan si lipas nieh... Dia langsung tak bersalah... Semua dari sikap kita...

Okay, tanak bebel lagi panjang2...

Apa yang korang buat kalo jumpa lipas??? Mesti ambik penyapu n bunuh dia an... Sebenarnya salah cara tue.... Lipas betina nie mempunyai beribu2 telur yang sangat kuat... Even kalo korang dah bunuh ibu lipas tu tapi telur dia tak mati taw....

Apa yang korang leh wat ialah, ambik botol spray kosong n masukkan air dan campurkan dengan cecair sabun... Then nampak jer lipas, spraykan... Dengan cara ni lipas tak boleh bernafas sebab dia bernafas dengan liang badannya iaitu dari hujung kepala hingga ke hujung ekor.... wowww...
Itu adalah satu cara yang save budget lah... Selain daripada beli Baygon atau Ridsect....
Post a Comment
#resepi #cooking try#precious food# 100 days 11 ogos 2014 100 days 16 february 2015 20-an Action songs advertising ALPHABET RECOGNITION AMAZON Art and craft award Baby Milestones baby photo Bandung BECE Ben ashaari bencana a.k.a musibah best place to visit KELANTAN BIRTHDAY PARTY bisnessbyIstanaSyurga bisnessonline BLOGLIST DAN SEGMEN breasfeeding tips brownies children assessment children milestones children performance children safety children trip and visit children with special need=gifted Cinta Malaysia Sayang Kelantan cognitive development contest dan contest DramaTv English Language foodhunters Future Teacher GIVEAWAY greenandredtea greenteathailand hand eyes recognition Hari Rabu hilang# sukar jejaki lagi# dicuri# lalai# holiday a.k.a makan angin :) homeschooling INDONESIA kegemaran saya Ketam kid songs KIDS ACTIVITY KIDS PROJECT KIDS TOYS Kota Bharu Kelantan Kunak lagu+lirik lesen kereta LESSON PLAN Lets learn "BAHASA MELAYU" letters Madinah makanan bercengkerang Makkah Malay songs Maruku mimpi BESAR movie musim panas nephew+niece+children nothing just to say NURSERY NURSERY RHYMES one destination. parenting tips parents teacher relationship party themem Barbie theme PLANE TICKET pools and waterfun PRESCHOOL Princess sofia themem Pink theme PTPTN public transportation puisi+poem+whatsoeverlah Quotes of the Week Ramadhan redteathailand Resepi sos Mangga Resepi sos nyonya REVIEW RINDU SABAH saya jual secret recepi segmen agama sensory skills services Singapore SOS MANGO specialcare SPORT&OUTDOOR SSPN Tawau teaching skills teman+sahabat tengah marah tips+petua+amalan=tindakan toddlers TV SHOW UMRAH water play WRITING SKILLS