Friday, April 7, 2017

teacher challenge for ADHD

Astagfiruallahalaim.. astagfiruallahalazim..

Al-Latif Al-Latif.. Al-Latif..

seminggu ni.. emosi lagi lagi tidak stabil.. walaupun i did'nt curse loud.. i curse a lot inside the heart.. you will be surprise if those cursing explode all over the floor..

cikgu minta maaf Ain Iman.. cikgu dah cuba nak ikhlaskan hati.. cikgu dah cuba baca dalam hati Al-Latif.. Al-Latif.. tapi akhirnya cikgu kalah.. cikgu balik rumah cikgu hempas semua rasa amarah kat family.. cikgu cerita cikgu xfaham apa masalah Ain Iman.. cikgu xcukup ilmu nak handle Ain mahupun Iman.. benarlah kata Ustaz Ain.. "ilmu manusia ni ibarat lebihan titisan air kat hujung jari(bila celuk dalam laut) jer walaupun seluruh dunia manusia merantau mencari ilmu Akhirnya ilmu tu dijung jari jer, manakala ilmu Allah ni seluas-luas lautan" maaf Ain.. maaf mama Ain Iman.. cikgu Ain Iman xkuat.. cepat betul terhasut dengan syaitan.. cikgu selalu cakap kat Ain Iman " jangan biarkan keturunan nabi Adam kalah dengan syaitan" tapi, cikgu :'( Ain dengan Iman banyak buat cikgu terfikir.. menguji kesabaran.. dan mental..

Ada masa bila Ain ugut cikgu terjun bangunan nak jer cikgu terjun dulu.. Ada masa Ain mengamuk dan dalam keadaan badan dan tangan bergegar menahan marah.. nak jer cikgu jerit dan buat hal yang sama... Ada masa Ain tuduh cikgu ambil barang2 Ain, padahal Ain terlupa nak letak mana.. nak jer cikgu suruh Ain melutut maaf.. Ada masa Ain lari pusing dan ber kali pusing bangunan dan keluar sekolah.. nak jer cikgu biarkan.. Ada masa Ain jerit2 cakap Ain dah makan.. nak jer cikgu tarik tangan ain kasar2 turun pergi kantin.. Ada masa Ain jerit tuduh2 kawan2 Ain.. ain tahu, diorang tu pun sama macam Ain.. ada waktu "bad day"  kadang2 diorang boleh terima  kadang2 bila ain tuduh buat sesuatu yang dioang xbuat diorang nak buat betul2.. Ain.. cikgu faham.. ada masa cikgu nampak kawan2 ain usik2.. tapi Ain perasan x? banyak masa kawan2 ain betul2 berkawan dengan ain.. banyak mengalah dengan ain.. banyak keistimewaan yang ain dapat dan kawan2 ain xdapat.. banyak hal yang ain buat tidak menjadi masalah dan by the time, kawan2 ain buat bakal menjadi masalah besar bagi mereka. Ain nak cikgu senaraikan ke? maaf  Ain.. maaf mama ain iman.. cikgu memang strict pula minggu ni.. but yet cikgu rasa cikgu masih loving teacher..hehehe kalau x, xdela ain sanggup kejar cikgu bila masa cikgu dah habis kan.. mula2 tu cikgu rasa bahagia la.. tapi lama2 cikgu faham Ain ada masalah "separation Anxiety" sepatutnya usia kanak2 macam ain dah xde separation anxiety setiap kali hantar kesekolah.. kalau nak bercerita kisah ain xkan habis sama macamna bila ain dah mula hyperactive.. "you will talk all day long" mood sengih memanjang dan menyanyi.. kadang2 tu melompat dan siap package main kejar2 dengan kawan2. sepertinya masalah sosial xde dalam diri ain.. dan all the time mata ain selalu xdapat fokus bila cikgu mengajar kat depan.. kalau subjek lain yang tidak melibatkan penglihatan.. cikgu yakin ain xde masalah.. tapi bila bab matematik ain xfokus cikgu mmg tegas.. cikgu nak ain fokus..sebab matematik melibatkan jalan kira dan nombor.. cikgu nak ain boleh mandiri.. bergerak sendiri setiap kali transition class..kawal diri dari rasa marah.. dan kawal diri dari pandangan buruk terhadap orang.. juga kawal perbuatan tangan kaki dan lidah.. jadi adakah ketegasan cikgu membuatkan ain tertekan? cikgu xnak beremosi.. cikgu cuba berfikir positif sehabis mungkin.. tapi xselalunya cikgu berjaya..  ada masa ain aggressive.. ain cursing dan lupa ain adalah budak yang cerdas dan bijak..  ain hina orang sekeliling ain.. ain marah dan in  a meantime ain boleh tersengih macam xde apa yang berlaku.. sebetulnya, cikgu xsempat nak brain myself how do i should react? lupakan kesalahan ain dan tersengih balik kat ain? macam tu? jadi apalah gunanya cikgu untuk Ain.. bagi cikgu.. ain perlu tahu.. kesalahan dan kebaikan ain pada diri ain dan pada orang sekeliling ain.. begitu juga sebaliknya.. ain is special to me. really special..

Iman.. a very very long words.. maybe next time..


2.10 in early morning,
tentang impian dan cita-cita..
semoga Allah jadikannya kenyataan..


Love,
teamoHada
Post a Comment
#resepi #cooking try#precious food# 100 days 11 ogos 2014 100 days 16 february 2015 20-an Action songs advertising ALPHABET RECOGNITION AMAZON Art and craft award Baby Milestones baby photo Bandung BECE Ben ashaari bencana a.k.a musibah best place to visit KELANTAN BIRTHDAY PARTY bisnessbyIstanaSyurga bisnessonline BLOGLIST DAN SEGMEN breasfeeding tips brownies children assessment children milestones children performance children safety children trip and visit children with special need=gifted Cinta Malaysia Sayang Kelantan cognitive development contest dan contest DramaTv English Language foodhunters Future Teacher GIVEAWAY greenandredtea greenteathailand hand eyes recognition Hari Rabu hilang# sukar jejaki lagi# dicuri# lalai# holiday a.k.a makan angin :) homeschooling INDONESIA kegemaran saya Ketam kid songs KIDS ACTIVITY KIDS PROJECT KIDS TOYS Kota Bharu Kelantan Kunak lagu+lirik lesen kereta LESSON PLAN Lets learn "BAHASA MELAYU" letters Madinah makanan bercengkerang Makkah Malay songs Maruku mimpi BESAR movie musim panas nephew+niece+children nothing just to say NURSERY NURSERY RHYMES one destination. parenting tips parents teacher relationship party themem Barbie theme PLANE TICKET pools and waterfun PRESCHOOL Princess sofia themem Pink theme PTPTN public transportation puisi+poem+whatsoeverlah Quotes of the Week Ramadhan redteathailand Resepi sos Mangga Resepi sos nyonya REVIEW RINDU SABAH saya jual secret recepi segmen agama sensory skills services Singapore SOS MANGO specialcare SPORT&OUTDOOR SSPN Tawau teaching skills teman+sahabat tengah marah tips+petua+amalan=tindakan toddlers TV SHOW UMRAH water play WRITING SKILLS