Monday, February 21, 2011

aii sukakan setiap patah ayat y dia coretkan~gracias!!



How far can we walk? How much time does it takes to go from one place to another just by walking? How was the changes in time affect on our walk of life? Do you like walking? Semua soalan merapu untuk dimulakan kalau nak bercerita pasal pilihan dalam hidup. Ya, betul. Dalam hidup ini ada yang untung, ada yang rugi, ada yang kaya, ada yang miskin, ada yang gembira, ada yang berduka, ada yang bercinta dan ada yang ingin dicintai. Itu semua merupakan lumrah dalam kehidupan. Memang betul dalam hidup ini ada beberapa perkara yang sudah menjadi ketentuan oleh-Nya. Tapi adalah menjadi tanggungjawab kita untuk berusaha sedaya upaya kerana perkara yang telah ditentukan dan tertulis di Luh-Mahfuz itu diletakkan didalam rahsia Allah. Jadi tidak ada sebab yang konkrit untuk mengabaikan usaha dalam mencapai kejayaan dalam hidup.

Kebanyakan daripada kita, rata-rata yang berumur 17 tahun dan keatas, dah mula meletakkan masalah sebagai suatu beban. Bukan nak kata yang muda-muda tu tak rasa masalah tapi mereka tu kurang matang untuk memikirkan penyelesaian. Ramai dari yang 'sepatutnya' dah boleh berfikir dengan waras, masih lagi terkapai-kapai mencari jalan penyelesaian walhal pilihan itu sepatutnya dah boleh dibuat lama dahulu. 'There were no bad choices, only wrong decision'Renung-renungkan dah fikir-fikirkan maksud frasa tersebut. Setiap pilihan yang kita buat adalah merupakan suatu peluang. Tapi apabila keadaan menjadi sebaliknya, jangan dipersalahkan pilihan itu tetapi keputusan yang dibuat ketika melalui jalan itu yang bermasalah. Pokok pangkalnya semua terletak kepada kewarasan dan kematangan diri kita sendiri.

Kegagalan bukan satu alasan untuk putus asa. Aku sendiri sudah beratus kali mengalami kegagalan dalam hidup tapi itu semua merupakan silap aku sendiri, dan aku tidak pernah menyalahkan takdir kerana setiap kegagalan itu mengajar. Kalau di luar sana beratus orang yang cacat berjuang dalam Paralympic, kenapa kita ni manusia yang sempurna sifat tak boleh berusaha dalam hidup sendiri? Jadi kesimpulannya, kegagalan, takdir ketentuan Allah, penerimaan orang lain, dan segala aspek negatif tidak boleh sama sekali menjadi alasan untuk kita give up , berputus asa dalam hidup, mahupun cuba menamatkan riwayat sendiri. Itu bodoh.




words : ai hrp ai xcepat melatah n ai xrase 


tertekan bla seseuatu y menekan,,dan 


ai jga berharap rakan blogger lain juga 


tidak akan pernah berhenti untuk 


berusaha..ok? 


Ya Allah sekali lg,,ak xhingin untuk gagal lg pada episod hidupku y akn datang.. bantulah ak Ya allah.. berikanlah ak kekuatan dan kebijaksanaan dalam mengawal setiap tindak tandukku bagi melahirkan perasaan semangat untuk tidak mudah mengalah..amin...
Post a Comment
#resepi #cooking try#precious food# 100 days 11 ogos 2014 100 days 16 february 2015 20-an Action songs advertising ALPHABET RECOGNITION AMAZON Art and craft award Baby Milestones baby photo Bandung BECE Ben ashaari bencana a.k.a musibah best place to visit KELANTAN BIRTHDAY PARTY bisnessbyIstanaSyurga bisnessonline BLOGLIST DAN SEGMEN breasfeeding tips brownies children assessment children milestones children performance children safety children trip and visit children with special need=gifted Cinta Malaysia Sayang Kelantan cognitive development contest dan contest DramaTv English Language foodhunters Future Teacher GIVEAWAY greenandredtea greenteathailand hand eyes recognition Hari Rabu hilang# sukar jejaki lagi# dicuri# lalai# holiday a.k.a makan angin :) homeschooling INDONESIA kegemaran saya Ketam kid songs KIDS ACTIVITY KIDS PROJECT KIDS TOYS Kota Bharu Kelantan Kunak lagu+lirik lesen kereta LESSON PLAN Lets learn "BAHASA MELAYU" letters Madinah makanan bercengkerang Makkah Malay songs Maruku mimpi BESAR movie musim panas nephew+niece+children nothing just to say NURSERY NURSERY RHYMES one destination. parenting tips parents teacher relationship party themem Barbie theme PLANE TICKET pools and waterfun PRESCHOOL Princess sofia themem Pink theme PTPTN public transportation puisi+poem+whatsoeverlah Quotes of the Week Ramadhan redteathailand Resepi sos Mangga Resepi sos nyonya REVIEW RINDU SABAH saya jual secret recepi segmen agama sensory skills services Singapore SOS MANGO specialcare SPORT&OUTDOOR SSPN Tawau teaching skills teman+sahabat tengah marah tips+petua+amalan=tindakan toddlers TV SHOW UMRAH water play WRITING SKILLS